Με την κατάργηση συγχώνευση οργανισμών και την αποπομπή υπαλλήλων μέσω της αξιολόγησης θα υλοποιηθεί το σχέδιο των 15.000 απολύσεων, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου Μνημονίου, στο Δημόσιο εντός του 2012.
Διαρροές του υπουργείου για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο
Θέμα χρόνου αποτελεί η δημοσιοποίηση του πλήρους σχεδίου αναδιάρθρωσης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων το τρέχον έτος, αλλά και ο συνολικός στόχος των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015.
Θέμα χρόνου αποτελεί η δημοσιοποίηση του πλήρους σχεδίου αναδιάρθρωσης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων το τρέχον έτος, αλλά και ο συνολικός στόχος των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015.
Σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνεται η κατάργηση οργανισμών με πρώτους τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και την Εργατική Εστία, αλλά και παραρτημάτων του ΟΑΕΔ και των δημοσίων ΚΤΕΟ.
Επίσης η διαδικασία της αξιολόγησης θα υλοποιηθεί από ιδιωτικές εταιρείες, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Δ. Ρέππας, οι οποίες θα έχουν ως "εντολέα" έναν "εγνωσμένου κύρους" οργανισμό (ΟΟΣΑ ή γαλλικό κράτος). Ως αιτιολογία για την επιλογή αυτή προβάλλεται από το υπουργείο ο ισχυρισμός ότι η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για το έργο της αξιολόγησης είναι χρονοβόρα και ενδέχεται να οριστεί ο ανάδοχος ακόμα και έναν χρόνο μετά... Η αξιολογήση θα περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να παρουσιαστούν αναλυτικά τα κριτήρια.
3% περικοπή σε κάθε υπουργείο
Ο σχεδιασμός των δράσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκινά από τις επιτροπές αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο, οι οποίες θα εισηγηθούν στους υπουργούς την κατάργηση εποπτευόμενων νομικών προσώπων και υπηρεσιακών μονάδων. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης συνίσταται στην οριζόντια περικοπή της τάξεως του 3% κατά μέσο όρο των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο, καθώς και στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου
Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει το σύνολο των υπουργείων, με εξαίρεση τα υπ. Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, κυρίως για το ένστολο προσωπικό. Σημαντικό επίσης είναι ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και την υγεία δεν θα περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό των απολύσεων / εφεδρείας, εν τέλει δεν θα εξαιρεθούν.
Οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών ή οργανισμών που θα καταργηθούν ή όσοι υπάλληλοι κριθούν "ανεπαρκείς" ή "πλεονάζοντες, θα ενταχθούν στο καθεστώς της εφεδρείας για έναν χρόνο, ενώ κανονικά θα συνεχιστεί και το καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Άμα τη λήξει του χρονικού αυτού διαστήματος, θα απολύονται πάραυτα, με το 60% των αποδοχών τους, που θα λαμβάνουν, να επέχει θέση αποζημίωσης. Να σημειώσουμε ακόμη ό,τι όπως αναφέρεται στο νέο Μνήμονιο, το καθεστώς της εφεδρείας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το σημείο της επίτευξης των 150.000 αποχωρήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου