Η υγειονομική διάταξη, η οποία παρουσιάστηκε το μεσημέρι από τους δύο υπουργούς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα στηρίζεται πάνω σε έξι άξονες:
1) Θα ερευνηθούν και θα διαπιστωθούν ποιες είναι οι μολυσματικές ασθενείες που μεταφέρουν κάποιοι από τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα
2) Θα γίνονται υποχρεωτικοί έλεγχοι σε όλους του μετανάστες, και όχι προαιρετικοί, όπως ήταν μέχρι τώρα
3) Θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία ειδικοί χωροί που θα φυλάσσονται από την αστυνομία και στους οποίους θα μεταφέρονται όλοι οι μετανάστες που αντιμετωπίζουν κάποια μολυσματική ασθένεια
4) Θα υπάρχουν σαφείς περιορισμοί στην απασχόληση έτσι ώστε να μην εργάζονται μετανάστες σε θέσεις που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία
5) Κλιμάκια αστυνομικών σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ελέγχουν με κινητές μονάδες λαθρομετανάστες
6) Θα δημιουργηθεί μια γραμμή επικοινωνίας όπου ο πολίτης θα μπορεί να καλεί και να δίνει στοιχεία και πληροφορίες για διαμερίσματα οπού στοιβάζονται δεκάδες αλλοδαποί κάτω από άθλιες συνθήκες ή χώροι όπου μαζεύονται πολλοί μετανάστες και αποτελούν εστίες μόλυνσης.
Αξίζει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια, όπως δήλωσε και ο κ. Λοβέρδος, έχουν αυξηθεί ακόμα και 1000 % μολυσματικές ασθενείες όπως το AIDS. Παράλληλα, εμφανίστηκαν και πολύ μολυσματικές ασθένειες που εδώ και πολλά χρόνια είχαν χαθεί από την Ελλάδα και όλα αυτά οφείλονται στην ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα κατατεθεί η τροπολογία στην οποία θα υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία τριών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στις ηπειρωτικές περιφέρειες, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.
Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το πρώτο κέντρο θα λειτουργήσει πριν τις εκλογές, ενώ όσον αφορά στις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες ήταν κατηγορηματικός.
«Δεν θα υποκύψω και δεν θα υποχωρήσω σε λαϊκισμούς από ένα κομμάτι της αυτοδιοίκηση και της περιφερείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Διαβατήριο» για τους μετανάστες το πιστοποιητικό υγείας
Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το πρώτο κέντρο θα λειτουργήσει πριν τις εκλογές, ενώ όσον αφορά στις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες ήταν κατηγορηματικός.
«Δεν θα υποκύψω και δεν θα υποχωρήσω σε λαϊκισμούς από ένα κομμάτι της αυτοδιοίκηση και της περιφερείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Διαβατήριο» για τους μετανάστες το πιστοποιητικό υγείας
Πιστοποιητικό υγείας θεσπίζεται για τους μετανάστες που εισέρχονται νομίμως ή μη στη χώρα μας. Λαθρομετανάστες που διαπιστώνεται ότι πάσχουν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, όπως SARS, Ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, Χολέρα, Διφθερίτιδα, Ενεργός φυματίωση, Πανώλη, Ευλογιά, Κίτρινος πυρετός, πολυομυελίτιδα, σύφιλη, λέπρα κα., θα μπαίνουν σε καραντίνα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Όπως ορίζει η υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας η οποία παρουσιάστηκε το μεσημέρι από τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον ομόλογό του, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθιερώνεται υποχρεωτικός έλεγχος όλων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο ή visa για είσοδο, καθώς και των μεταναστών που επιθυμούν να παραμείνουν μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.
Ο φορέας που θα έχει την εποπτεία όλης της διαδικασίας ελέγχου του «λοιμώδους φορτίου» των λαθρομεταναστών είναι το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο θα εκδίδει και το ειδικό πιστοποιητικό υγείας για κάθε αλλοδαπό.
Μια τεράστια «ομπρέλα» προστασίας της δημόσιας υγείας ανοίγει το υπουργείο Υγείας μέσω της σχετικής υγειονομικής διάταξης η οποία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων. Στο πλαίσιο αυτό και τα νοσοκομεία όπως και τα τμήματα υγείας των Περιφερειών της χώρας υποχρεούνται να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για απομόνωση, περιορισμό-καραντίνα και νοσηλεία των μεταναστών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα –χώροι που να προδιαγραφές ασφαλούς ιατρικής αντιμετώπισης αλλά και φύλαξης των νοσηλευομένων.
Ευθύνες στους εργοδότες ή τους εκμισθωτές λαθρομεταναστών
Παράλληλα, με την υγειονομική διάταξη απαγορεύεται η απασχόληση ατόμων, που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα όπως και η παραχώρηση οικιών. «Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν εργαζόμενους που είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας» αναφέρεται στη διάταξη.
Δίνεται ωστόσο τρίμηνη προθεσμία σε όλους όσοι απασχολούν στην εργασία τους λαθρομετανάστες χωρίς να γνωρίζουν το ιατρικό ιστορικό αλλά και σε όσους παραχωρούν οικίες ή οικήματα για στέγασή τους. Έτσι, από 1ης Ιουλίου όλοι οι μετανάστες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πιστοποιητικό υγείας, το οποίο περιλαμβάνει: α) υπηκοότητα, β) επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, γ) ακριβή ημερομηνία και χρόνος γέννησης, δ) φωτογραφία, ε) αποτυπώματα, στ) διεύθυνση κατοικίας.
Αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας, η Γεν. Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, όπως το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το ΣΔΟΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου