Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τα σενάρια των εκλογών


Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου το εξαιρετικά ρευστό πολιτικό σκηνικό, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο σε αυτή την αναμέτρηση. Έτσι σήμερα ο κυριακάτικος Τύπος βρίθει σεναρίων για την επόμενη μέρα των εκλογών, χωρίς να παραβλέπει το γεγονός ότι οι εκπλήξεις είναι βασικό συστατικό των αποτελεσμάτων από τις κάλπες.

Έτσι σήμερα το Βήμα της Κυριακής παρουσιάζονται 3 σενάρια για το μετεκλογικό τοπίο της Βουλής. Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι η ΝΔ με 13 έδρες, όσο κι αν βρίσκεται μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας, αποτελεί ουσιαστικά το μόνο κόμμα που καθορίσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Λόγω και τους μπόνους των 50 εδρών που παραχωρούνται στο πρώτο κόμμα, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, συγκεντρώνει δυόμισι φορές περισσότερες έδρες από αυτές που αναλογούν στο ΠΑΣΟΚ (44) και θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεργαστεί μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης από θέση ισχύος. Σε μία τέτοια περίπτωση – και εφόσον θεωρήσουμε ότι δεν εμπλέκονται καθόλου άλλα κόμματα- θα αποδιδόταν κυβερνητική πλειοψηφία 157 εδρών σε συνολικό εκλογικό ποσοστό 40%. Η ίδια εικόνα αντιστοιχεί και στα δεδομένα του σεναρίου 1 Β (μόνο 8 κόμματα να εκπροσωπούνται στη Βουλή) με τη διαφορά βέβαια ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ανετότερη (165 έδρες).





Τι θα γινόταν όμως αν τα δύο κύρια κόμματα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τελικά μεγαλύτερα ποσοστά και να κινηθούν αθροιστικά στην περιοχή του 45%; Διατηρώντας τη διαφορά των 7 μονάδων, η ΝΔ θα αποσπούσε το 26% και το ΠΑΣΟΚ το 19% των ψήφων, όπως παρουσιάζεται στοσενάριο 2Α στην περίπτωση που προκύψει Βουλή 10 κομμάτων και το σενάριο 2Β για την περίπτωση των 8 κομμάτων. Η ΝΔ με 119 και 125 έδρες αντίστοιχα, διατηρεί τη θέση ισχύος, με σημαντικό νέο δεδομένο όμως ότι στην ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ το άθροισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας κινείται πλέον στην περιοχή των 170 ως 180 εδρών. Προσεγγίζεται δηλαδή το όριο της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται από το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.





Εννοείται ότι αντίστοιχα εξαγόμενα μπορούν να προκύπτουν και με διάφορες άλλες παραλλαγές στη διασπορά των ψήφων, όπως αυτή που παρουσιάζεται στο σενάριο 3 όπου θεωρείται ότι η ΝΔ, έχοντας τον αέρα του πρώτου κόμματος, προσεγγίζει σε μεγαλύτερα ποσοστά (28,5%), χωρίς το ΠΑΣΟΚ να παρακολουθεί την αυξητική τάση. Με δεδομένο όμως ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δύσκολο να εκλέξουν βουλευτές 10 κόμματα, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο για 8 κόμματα, αλλά με μικρότερο συνολικό ποσοστό αυτών που μένουν απέξω (10% αντί 13%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου