Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΣτΕ: Αμεση κατεδάφιση κάθε αυθαίρετου σε δασική ή αναδασωτέα έκταση

Οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε δάσος ή αναδασωτέα έκταση και είναι αυθαίρετο, θα πρέπει αμέσως να κατεδαφίζεται, ακόμη και εάν η έκταση είναι ιδιωτική.
Η απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ είναι οριστική και δίνει το πράσινο φως για κατεδάφιση επικυρώνοντας έτσι και απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου. Είχε προηγηθεί πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία διατάχθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτων στα Τουρκοβούνια σε έκταση 7.968 τμ όπου υπάρχουν μαντριά, κοτέτσια,  ένας μαντρότοιχος, κτλ
Οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων αυτών ζήτησαν από το ΣτΕ να ανακαλέσει την απόφαση κατεδάφισης με το δικαστήριο να προχωρεί σε αρνητική απόφαση.
«Οικοδομές, κτίσματα και πάσης φύσεως κατασκευές που έχουν ανεγερθεί είτε μέσα σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις είτε μέσα σε δημόσιες ή ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, προερχόμενη από ανθρώπινη ενέργεια ή από φυσική αιτία, κατεδαφίζονται ύστερα από απόφαση του αρμοδίου οργάνου».
Μάλιστα, στο σκεπτικό τους οι δικαστές σημειώνουν ότι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν απαιτείται, να έχει προηγουμένως καταρτισθεί δασολόγιο, ούτε να έχει χαρακτηρισθεί η έκταση ως δασική, με τη διαδικασία του δασικού νόμου 998/1979 ούτε, να έχουν καταρτισθεί δασικοί χάρτες, αλλ’ αρκεί να διαπιστώνεται αιτιολογημένα ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου