Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Τι γίνεται με τη θητεία των προϊσταμένων επιστημονικής –παιδαγωγικής καθοδήγησης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης;

Πριν μερικούς μήνες αντικαταστάθηκαν όλοι οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι, σύμφωνα με το άρθρο του Νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα πήραν παράταση μέχρι 31-12-2015.

Με τους Προϊσταμένους Επιστημονικής –παιδαγωγικής καθοδήγησης τι γίνεται;
Η σχετική νομοθεσία που αφορά στη θητεία των Προϊσταμένων Επιστημονικής- παιδαγωγικής καθοδήγησης αναφέρει ρητά ότι αυτή λήγει στις 31-07-2015 .
Η σχετική νομοθεσία είναι η παρακάτω:
Σύμφωνα με το Νόμο 3848/2010, άρθρο 24 -παράγραφος 15 ισχύει: «Τοποθέτηση -Ανάληψη υπηρεσίας Προϊστάμενοι των τμημάτων επιστημονικής-παιδαγωγικής καθοδήγησης της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης τοποθετούνται σχολικοί σύμβουλοι της οικείας βαθμίδας με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και εισήγηση του συμβουλίου επιλογής σχολικών συμβούλων. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 2986/2002 καταργείται.»
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 25, παράγραφος 1 του ίδιου Νόμου ισχύει: «Θητεία στελεχών και ανάληψη υπηρεσίας Η επιλογή και τοποθέτηση των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης του παρόντος νόμου (Σ.Σ, Διευθυντών Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων Επιστημονικής-παιδαγωγικής καθοδήγησης, Διεθυντών σχολικών μονάδων) στις κενές θέσεις γίνεται για τετραετή θητεία, η οποία σε κάθε περίπτωση λήγει την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί την επιλογή τους. Η επιλογή και τοποθέτηση στις κενούμενες θέσεις γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας αυτής. Οι τοποθετούμενοι σε κενές ή κενούμενες θέσεις εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την ανάληψη της υπηρεσίας των νέων στελεχών.»
Τέλος, ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος (Ν. 4327/2015), στο άρθρο 28 παράγραφος 3 αναφέρει : «Παρατείνεται η θητεία των υπηρετούντων σχολικών συμβούλων έως 31 Δεκεμβρίου 2015.Η θητεία των λοιπών στελεχών εκπαίδευσης λήγει με την τοποθέτηση των στελεχών εκπαίδευσης που θα επιλεγούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου».
Δεδομένου ότι για τους Διευθυντές σχολικών μονάδων υπήρξε επιλογή, για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης αναμένεται άμεση επιλογή εντός του Ιουλίου μένει ως εκρεμότητα η θητεία των Προϊσταμένων Επιστημονικής-Παιδαγωγικής καθοδήγησης των 13 Περιφερειών της χώρας.
Οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης τοποθετήθηκαν στη θέση αυτή με την Φ.351.1/49/17130/Δ1/16-02-2012 Υ.Α απόφαση του Υπουργού Παιδείας την 16-02 2012 και οι αντίστοιχοι προϊστάμενοι της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης με την Π-45/17141/Δ2/16-02-2012 Υ.Α.
Επομένως, από όλα τα παραπάνω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η θητεία των Προϊσταμένων Επιστημονικής-παιδαγωγικής καθοδήγησης λήγει αυτοδίκαια την 31η Ιουλίου 2015.
Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ ή θα παρατείνει τη θητεία τους με νομοθετική ρύθμιση (αντίστοιχη με αυτήν της παρατάσεως της θητείας των Σχολικών Συμβούλων) ή θα προχωρήσει άμεσα στην προκύρηξη των θέσεων αυτών με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου