Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" οι τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's (SP) ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, τις οποίες τοποθετεί πλέον στη βαθμίδα της "μερικής χρεοκοπίας", μετά την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων για να αποτραπεί μια μαζική φυγή κεφαλαίων.

Η ενέργεια του οίκου αξιολόγησης αυτού ακολουθεί την αντίστοιχη του οίκου Fitch Ratings, ο οποίος την ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη.

Οι τέσσερις τράπεζες είναι η Εθνική, η Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha.Ο SP εκτιμά ότι φαίνεται "πλέον αναπόφευκτο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν μέσα σε έξι μήνες εάν δεν στηριχθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές".

Τη Δευτέρα, ο SP είχε υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC, κρίνοντας ότι η απόφαση της Αθήνας να διεξαγάγει δημοψήφισμα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την "οικονομική σταθερότητα" της χώρας.
 
Επίσης ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, μειώνοντάς το στη βαθμίδα της "μερικής χρεοκοπίας" (Restricted Default, RD).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, υποβαθμίστηκαν η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha Bank τόσο για τα μακροπρόθεσμα όσο και για τα βραχυπρόθεσμα αξιόγραφά τους στη βαθμίδα RD από CCC και C αντίστοιχα.

Η ενέργεια αυτή του οίκου, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, αντανακλά την άποψή του ότι "οι τράπεζες αυτές έχουν καταρρεύσει και θα κήρυτταν πτώχευση εάν δεν επιβάλλονταν έλεγχοι κεφαλαίων, ενόψει της μεγάλης εκταμίευσης καταθέσεων και της απόφασης της ΕΚΤ την 28η Ιουνίου να μην αυξήσει το όριο της έκτακτης ρευστότητας (ELA)".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου