Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η JP Morgan βλέπει εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 - Τι προβλέπει για τον νικητή και οι λόγοι που δεν θα αντέξει η τωρινή κυβέρνηση

- Η JP Morgan μιλάει για πολιτική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές να ψάχνουν άλλες συμμαχίες
- Αναφέρεται σε πιθανές νέες αποφάσεις του ΣτΕ που θα προκαλέσουν προβλήματα στην εφαρμογή του Μνημονίου
-
 Για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως είναι σχεδόν απίθανο να σχηματίσει κυβέρνηση μόνος του
- Στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ο οίκος βλέπει δύσκολη συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους

Σχεδόν σίγουρες είναι οι εκλογές πριν το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε ποσοστό 70% στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της JP Morgan καθορίζοντας μάλιστα πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν είτε το τέλος του τρίτου τριμήνου, δηλαδή τέλη Σεπτεμβρίου του 2014 ή Οκτώβριο του 2014. 
Σύμφωνα με τον οίκο, δεν αποκλείεται εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας όμως πως αυτό το γεγονός θα δημιουργήσει σοβαρή αβεβαιότητα σχετικά με το σχηματισμό της κυβέρνησης. 

Σε έκθεση της JP Morgan με σημερινή ημερομηνία αναφέρει πως μετά τις εκλογές του 2012 η παρούσα κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι σχολιαστές της έδιναν μικρή διάρκεια ζωής. Μάλιστα, αναφέρεται στη σταθερότητα που έχει δημιουργήσει η τωρινή κυβέρνηση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτή η σταθερότητα πλησιάζει στο τέλος της. 

Η JP Morgan με τα μέχρι τώρα στοιχεία βλέπει πιθανότερο νικητή των εκλογών μετά το καλοκαίρι του 2014 τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι απίθανο σχετικά να καταφέρει το συγκεκριμένο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του. Μάλιστα, αναφερόμενος ο οίκος στο ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η συνεννόηση των ευρωπαίων ηγετών με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο προβληματική από ότι με τη σημερινή. 
Ποιοί είναι όμως οι λόγοι που δεν θα επιτρέψουν στην τωρινή κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της σύμφωνα με την JP Morgan

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου η επίτευγη πλεονάσματος θα δώσει την αίσθηση πως η κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει περάσει πια. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό αίσθημα στους πολίτες, οι οποίοι δεν θα δεχθούν πλέον τόσο εύκολα την εφαρμογή των μέτρων για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση. 
Ο οίκος μιλάει χαρακτηριστικά και για την πολιτική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας πως πλέον οι βουλευτές του αναζητούν άλλες επιλογές και συμμαχίες. 

Σημαντικό ρόλο φυσικά διαδραματίζει και το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει πλέον ισχνή πλειοψηφία, κάτι που όπως αναφέρει η JP Morgan μεγαλώνει το δέλεαρ να πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους με ένα κόμμα με περισσότερες προοπτικές, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι οι νέες πιθανές απορρίψεις μέτρων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και να οδηγήσει πολλούς βουλευτές σε παραιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου