Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: -Η χώρα όπου το να φουλάρεις το ρεζερβουάρ κοστίζει λιγότερο από ένα πακέτο τσίχλες

Ο πρόεδρος της χώρας σκέπτεται πλέον να αυξήσει την τιμή της βενζίνης 
Η πολύ φθηνή βενζίνη της Βενεζουέλας ίσως να είναι σε λίγο παρελθόν, αν ο πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο αποφασίσει ότι η αύξηση της τιμής είναι ένας καλός τρόπος να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία. Στη χώρα με τα μεγαλύτερα εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, η τιμή της βενζίνης είναι μόλις στα 0,05 δολάρια το λίτρο, φουλάρεις δηλαδή με 70 λεπτά, τη στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών είναι στα ύψη ή υπάρχει έλλειψη σε αυτά, ακόμη και στο χαρτί τουαλέτας.
«Καθώς διαθέτουμε άφθονο πετρέλαιο, οι πολίτες της Βενεζουέλας θα πρέπει να έχουν ένα ειδικό πλεονέκτημα στην τιμή των υδρογονανθράκων σε σχέση με τη διεθνή αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, όπως αναδημοσιεύει από την Ουάσιγκτον Ποστ, η Ναυτεμπορική. «Πρέπει όμως να αποτελεί πλεονέκτημα, όχι ζημιά – όπως συμβαίνει όταν το φιλοδώρημα που αφήνουμε [στον υπάλληλο του πρατηρίου καυσίμων] είναι μεγαλύτερο από το κόστος του ανεφοδιασμού», σημείωσε.
Η Βενεζουέλα υπολογίζεται ότι χαρίζει κάθε χρόνο γύρω στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, σε βενζίνη, πετρέλαιο και άλλα καύσιμα με αποτέλεσμα ο κρατικός όμιλος των πετρελαιοειδών να λειτουργεί με δανεικά από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Όμως οι πολίτες της Βενεζουέλας θεωρούν τη φθηνή βενζίνη ως αναφαίρετο δικαίωμα τους. Σε προηγούμενη προσπάθεια το 1989 για αύξηση των τιμών, το αποτέλεσμα ήταν ταραχές με εκατοντάδες νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου