Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Σπάνιο μπλε διαμάντι βρέθηκε στη Ν. Αφρική

Μπορεί πολύς κόσμος να πεινάει, ένας θησαυρός ωστόσο κρύβεται σε μια «πέτρα»!

Πρόκειται για ένα «τεράστιο» μπλε διαμάντι που εντοπίστηκε πριν από ένα μήνα στο ορυχείο Κούλιναν της Νότιας Αφρικής, κοντά στην Πρετόρια.

Η αξία του διαμαντιού (με σχήμα «βελανιδιού») και είναι τόσο μεγάλο που μόλις χωράει στην παλάμη ενός χεριού, βάρους 29,6 καρατίων υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Petra Diamonds που εκμεταλλεύεται το ορυχείο, δήλωσε στο Reuters ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό μπλε πετράδι που έχει βρεθεί από το 1905.

Τότε, είχε βρεθεί στο ίδιο ορυχείο ένα μπλε πετράδι βάρους 3.106 καρατίων που ήταν και το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Τότε είχε παρουσιαστεί στον βασιλέα Εδουάρδο VII.

Το διαμάντι αυτό κόπηκε στην συνέχεια σε μικρότερα, δύο εκ των οποίων ανήκουν στην βρετανική Μοναρχία.
Πρόκειται για τον Πρώτο Αστέρα της Αφρικής, 530 καρατιών (φωτογραφία κάτω) και τον Δεύτερο Αστέρα της Αφρικής, 317 καρατιών.

Στο ίδιο ορυχείο, το 2009 είχε βρεθεί ένα μπλε διαμάντι 26.6 καρατιων(ακατέργαστο) που πουλήθηκε από το Sothebey’s για 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα δεύτερο διαμάντι με βαθύ μπλε χρώμα πουλήθηκε το 2012 αντί 10,8 εκατομμυρίων δολαρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου