Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Στα χαρακώματα οι γαλακτοβιομηχανίες - Πως η επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του "φρέσκου" γάλακτος θα αλλάξει το χάρτη

Επιχειρηματικές συγκρούσεις σε πολλαπλά επίπεδα φέρνει η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την επέκταση της διάρκειας ζωής του "φρέσκου" γάλακτος. Εγχώριες και ξένες γαλακτοβιομηχανίες, λιανεμπορικές αλυσίδες, προμηθευτές, εισαγωγείς και παραγωγοί βρίσκονται στο κάδρο της αγοράς και κονταροχτυπιούνται με φόντο την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από πέντε ημέρες στις εννέα ή δέκα.
Σύμφωνα με το Έθνος οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες, παρότι γνωρίζουν ότι θα ωφεληθούν με την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος από τον περιορισμό του κόστους των επιστροφών, που υπολογίζεται ότι επιβαρύνει κατά 5% την τελική τιμή του προϊόντος, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να ανοίξει η «πόρτα» των εισαγωγών. Και αυτό καθώς σήμερα είναι ανέφικτη η εισαγωγή, διανομή και κατανάλωσή γάλακτος σε πέντε ημέρες.
Πλέον λιανεμπορικές αλυσίδες και μεγαλοπρομηθευτές θα μπορούν να εισάγουν πλέον φθηνότερο γάλα από ξένες βιομηχανίες και να πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είτε ως προϊόν επώνυμο είτε ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας σε ανταγωνιστικές τιμές.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες είναι βέβαιο πως θα χάσουν μέρος των μεριδίων που κατέχουν στην αγορά.
Κυρίαρχη θέση σήμερα μεταξύ των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών στην αγορά του φρέσκου γάλακτος κατέχει η Vivartia, με ποσοστό που υπερβαίνει το 30%, και ακολουθούν η Ολυμπος, η ΜΕΒΓΑΛ και η Δωδώνη.
Πέραν όμως από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που θα μπορούν να τοποθετήσουν φθηνότερα προϊόντα στα ράφια τους και να πιέσουν έτσι τους Ελληνες παραγωγούς για ακόμη χαμηλότερες τιμές και οι ξένες γαλακτοβιομηχανίες έχουν κάθε λόγο να αποζητούν την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.
Για παράδειγμα, η γαλλική πολυεθνική Friesland, που καταλαμβάνει στη χώρα μας την πρώτη θέση στο γάλα μακράς διαρκείας, δεν έχει τη δυνατότητα να πουλήσει εισαγόμενο γάλα μεγαλύτερης διάρκειας ως φρέσκο, λόγω του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ελληνική αγορά.
Το υπουργείο Ανάπτυξης -ακολουθώντας τις συστάσεις του ΟΟΣΑ- υποστηρίζει ότι με την επιμήκυνση θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος, ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ήδη γάλα μακράς διαρκείας και είναι 20% πιο ακριβό από το φρέσκο, θεωρώντας τη συγκεκριμένη κίνηση «ταφόπλακα» για τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου