Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Δε θα κάνω αίτηση μετάταξης-Επιστολή στον υπουργό Παιδείας

«Δηλώνω πως δεν θα κάνω αίτηση για μετάταξη , όσο θα παραμένουν εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα χωρίς θέση και θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης».
Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, που βρίσκται σε διαθεσιμότητα, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και υπογραμμίζει: «Εγώ, θα είμαι ο τελευταίος ανάμεσά τους που θα  καταλάβει θέση. Δεν ζητάω κάποια εξαίρεση και δεν καλύπτομαι πίσω από τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα, αλλά θέλω να γνωρίζετε κύριε Υπουργέ ότι, αν απολύσετε έστω και έναν εκπαιδευτικό, αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και θα έχετε και την ευθύνη αυτής της πράξης, αλλά και την κατακραυγή σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κύριε Υπουργέ
Στις 9 Ιούλη 2013 το μεσημέρι, την ώρα που συνεδρίαζε το ΔΣ της ΟΛΜΕ, έφτασε στα αυτιά μας, ένα μαύρο νέο: Το Υπουργείο Παιδείας κλείνει 3 τομείς των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ (υγείας-πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής-κομμωτικής) και θέτει σε διαθεσιμότητα 2500 καθηγητές και καθηγήτριες από 50 ειδικότητες. Αυτό το απίστευτο νέο επιβεβαιώνεται σε λίγο από το non-paper που εκδώσατε και το βράδυ της ίδιας ημέρας από το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή.
Από εκείνη τη στιγμή, η ζωή 2.500 εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, αλλά και πάνω από 20.000 μαθητών και των οικογενειών τους άλλαξε δραματικά.
Τις τραγικές συνέπειες αυτής της απόφασής σας τις βιώνουμε όλοι μας (εκπαιδευτικοί και μαθητές) εδώ και 6 μήνες. Πτυχία, όνειρα, προσπάθειες μιας ολόκληρης ζωής τινάχτηκαν στον αέρα. Εκπαιδευτικοί με προσόντα και όραμα, εγκατέλειψαν πετυχημένες καριέρες στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα γιατί είχαν μεράκι να δουλέψουν στο δημόσιο σχολείο. Εκπαιδευτικοί που αγαπούν τη σχολική καθημερινότητα, την καθημερινότητα της συνεύρεσης με τα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια των πιο φτωχών (κατά τεκμήριο) κοινωνικών στρωμάτων του λαού μας. Εκπαιδευτικοί που αγαπούν την καθημερινότητα στη σχολική τάξη, στο σχολικό εργαστήριο, στο προαύλιο, στην εκπαιδευτική επίσκεψη  ή στα προγράμματα αγωγής υγείας, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και πολλά άλλα που κάνουμε οι εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολειά.
Δυστυχώς κύριε Υπουργέ, η πολιτική που υπηρετείτε δεν νοιάζεται για αυτές τις «λεπτομέρειες» της ζωής των ανθρώπων. Δεν νοιάζεται αν υπάρχουν συνάδελφοί μας που έχασαν τη ζωή τους όταν πληροφορήθηκαν τα μαύρα νέα του καλοκαιριού. Αν υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπορούν να επιβιώσουν από το κόψιμο του ήδη χαμηλού μισθού τους κατά 25% για 8 μήνες. Αν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν σε τι έφταιξαν και βρίσκονται στη δίνη της διαθεσιμότητας. Αν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν χάσει την ψυχική και οικογενειακή τους σταθερότητα από την κατάσταση που βιώνουν. Αν υπάρχουν εκπαιδευτικοί  που βίαια ωθήθηκαν στη σύνταξη, ενώ είχαν αρκετοί από αυτούς και χρόνια και διάθεση και εμπειρία να προσφέρουν στο δημόσιο σχολείο, για να αποφύγουν την προσβολή της απόλυσης.
Δεν νοιάζεται αυτή η πολιτική για τις χιλιάδες μαθητές της Β΄ ΕΠΑΛ που δεν βρήκαν την ειδικότητα που είχαν επιλέξει και ήθελαν να σπουδάσουν. Δεν νοιάζεται για τους μαθητές της Γ΄ ΕΠΑΛ που έχασαν και χάνουν χιλιάδες ώρες μαθημάτων ειδικότητας εδώ και τέσσερις μήνες ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, εξαιτίας της διαθεσιμότητας των καθηγητών τους. Δεν έχετε ακούσει τόσους μήνες τις διαμαρτυρίες τους;  Δεν σας αγγίζει το γεγονός πως υπάρχουν μαθητές που εδώ και τέσσερις μήνες πάνε σχολείο τις μισές μέρες της βδομάδας και αυτό δεν οφείλεται ούτε σε μαθητική κατάληψη ούτε σε απεργία των καθηγητών τους; Μήπως θυμάστε ότι το Μάη του 2013 μας επιστρατεύσατε «για να μη διαταραχθεί η ψυχική υγεία των μαθητών». Οι μαθητές των ΕΠΑΛ τώρα; Ποιος θα απολογηθεί που ακόμα και τώρα δεν κάνουν μάθημα;
Κύριε Υπουργέ
Γνωρίζουμε καλά πως η κυβέρνησή σας έχει συμφωνήσει με την τρόικα να προκύψουν απολύσεις και από ένα τμήμα των εργαζόμενων στο δημόσιο που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Αυτό είναι καταστροφή. Αλήθεια, πως θα αισθάνεται ένας Υπουργός Παιδείας όταν θα είναι ο πρώτος Υπουργός, προερχόμενος μάλιστα και από το χώρο της εκπαίδευσης, που θα «βάψει με αίμα» τα χέρια του και θα βάλει την υπογραφή του στις πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών; Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να ισχυρισθεί πως όλα αυτά γίνονται για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης; Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο προχωρούν οι όποιες μετατάξεις εκπαιδευτικών είναι ενδεικτικός μιας απαράδεκτης και ανάλγητης πολιτικής. Εκπαιδευτικοί μετατρέπονται βίαια σε διοικητικούς, στέλνονται σε άλλα υπουργεία αλλάζοντας τους επάγγελμα και υποβιβάζοντας τους κατηγορία. Με τη αυθαίρετη κατανομή θέσεων ανάμεσα σε ειδικότητες και περιοχές. Με την τακτική του διαίρει και βασίλευε και τη διαφορετική αντιμετώπιση εκπαιδευτικών που δεν ευθύνονται για όσα έπραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα συστήματα διορισμών, προσπαθείτε να οδηγήσετε τους εκπαιδευτικούς σε αλληλοσπαραγμό. Και μάλιστα σε ένα κλάδο που σε όλες τις χρονικές περιόδους διορίζονταν με αντικειμενικά και όχι ρουσφετολογικά κριτήρια.
Κύριε Υπουργέ
Όπως γνωρίζετε και εγώ ως εκπαιδευτικός ΠΕ18 07, βρίσκομαι σε κατάσταση διαθεσιμότητας. Γνωρίζετε το αίτημα του κλάδου μας, τον οποίο έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ αυτή την περίοδο ως πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, μιας ιστορικής οργάνωσης, από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη: να επιστρέψουν όλοι οι τομείς που καταργήθηκαν από τα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ και οι καθηγητές να επανατοποθετηθούν στη θέση τους και σε κάθε περίπτωση να τοποθετηθούν ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι σε εκπαιδευτικές θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας.
Παρά το γεγονός ότι επιθυμώ να παραμείνω εκπαιδευτικός, και είτε να διδάσκω σε δημόσιο σχολείο, είτε να εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου για όσο χρονικό διάστημα με εκλέγουν, σας δηλώνω πως δεν θα κάνω αίτηση για μετάταξη σε αυτή τη φάση. Όσο θα παραμένουν εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα χωρίς θέση και θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης, θα είμαι και εγώ μαζί τους.
Δεν γνωρίζω αν αντιλαμβάνεστε τη δική μου στάση, ως προέδρου της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών, που βρίσκεται σε κοινή μοίρα με τους συναδέλφους της «καταραμένης» διαθεσιμότητας. Η δική μου ηθική λέει να επιμένω και να παραμένω μαζί με τους συναδέλφους μου διεκδικώντας και πρακτικά την τοποθέτηση ΟΛΩΝ  σε εκπαιδευτικές θέσεις. Θέλω να είμαι και συμβολικά η ασπίδα τους σε τούτο τον αγώνα.
Για αυτό το λόγο απαιτώ και απαιτούμε όλοι μαζί την άμεση προκήρυξη εκπαιδευτικών θέσεων τόσων ώστε να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι που με την υπογραφή σας βρίσκονται  σε διαθεσιμότητα. Εγώ, θα είμαι ο τελευταίος ανάμεσά τους που θα  καταλάβει θέση. Δεν ζητάω κάποια εξαίρεση και δεν καλύπτομαι πίσω από τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα, αλλά θέλω να γνωρίζετε κύριε Υπουργέ ότι, αν απολύσετε έστω και έναν εκπαιδευτικό, αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και θα έχετε και την ευθύνη αυτής της πράξης, αλλά και την κατακραυγή σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Επιφυλάσσομαι για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος δικό μου και των συναδέλφων μου.
Θέμης Κοτσιφάκης
Πρόεδρος ΔΣ ΟΛΜΕ,
 εκπαιδευτικός ΠΕ1807

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου