Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Στο 8,76% ο τόκος όταν ιδιώτες χρωστάνε στο Δημόσιο - Στο 6% ο τόκος όταν χρωστάει το Δημόσιο

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα - Οι ιδιώτες επιβαρύνονται και με πρόστιμα επί της αρχικής οφειλής

Σχεδόν 3% είναι, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, η διαφορά του επιτοκίου που καλούνται να πληρώσουν ιδιώτες και Δημόσιο όταν οφείλουν.

Συγκεκριμένα, το ετήσιο επιτόκιο που θα επιβάλλεται σε φορολογούμενους που καθυστερούν να πληρώσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις καθορίστηκε στο 8,76%, ποσοστό που προκύπτει από την προσαύξηση κατά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (σήμερα 0,25%) των 8,51 εκατοστιαίων μονάδων που ορίζει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

Αντίθετα όταν το Δημόσιο καθυστερεί να επιστρέψει φόρους για περισσότερες από 90 ημέρες καλείται να καταβάλει τόκο 6% καθώς το ετήσιο επιτόκιο, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ορίστηκε σε 5,75% προσαυξανόμενο κατά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. 

Δεν θα πρέπει, τέλος, να λησμονείτει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, εκτός από το επιτόκιο επιβαρύνονται και με πρόστιμα 10% επί της αρχικής οφειλής μετά την πάροδο διμήνου, 20% με την πάροδο έτους και 30% με την πάροδο διετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου