Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

«Μαμά, μπαμπά… εγώ ΔΕΝ ξαναπάω σχολείο»

Το σχολείο ξεκίνησε ωστόσο το παιδί σας για κάποιο ανεξήγητο για εσάς λόγο αρνείται να πάει σχολείο. Κάθε μέρα ελπίζετε πως θα ξυπνήσει και θα έχει αλλάξει η κατάσταση ή ότι εσείς θα έχετε καταφέρει να το πείσετε…. Ωστόσο αυτό δεν γίνεται και το άγχος μεγαλώνει….

Κάτι έχετε ακούσει για τον όρο σχολική φοβία, ωστόσο δεν μπορείτε να είστε και σίγουροι. Αυτό που σας ενδιαφέρει, όμως, είναι να μπορεί το παιδί σας να πηγαίνει σχολείο χωρίς να αντιδρά, αλλά κυρίως χωρίς να βασανίζεται.

Σύμφωνα με τον Herbert, o όρος σχολική φοβία περιγράφει την έντονη άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο λόγω του έντονου και παράλογου φόβου για κάποιες πτυχές της σχολικής ζωής. Η σχολική φοβία δε θα πρέπει να συγχέεται με τη φυσιολογική άρνηση που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί  τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς, ούτε με την επιθυμία του να κάνει μία μέρα «κοπάνα». Ένα παιδί που εκδηλώνει σχολική φοβία υποφέρει στην ιδέα ότι θα χρειαστεί να απομακρυνθεί για κάποιες ώρες από το οικογενειακό του περιβάλλον με αποτέλεσμα να αντιδρά έντονα με κλάματα και φωνές. Επίσης, πολλές φορές ο φόβος αυτός εκφράζεται και μέσω σωματικών συμπτωμάτων, όπως πονόκοιλος, πονοκέφαλος, εμετός κτλ. Συνήθως τα συμπτώματα εκδηλώνονται κατά τις πρωινές ώρες που πρόκειται να φύγει για το σχολείο και επίσης στο προαύλιο λίγο πριν αποχωριστεί το γονέα και μπει στην  αίθουσα. Επιπλέον πολλά παιδιά αναζητούν έντονα τους γονείς τους και κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συνήθως αυτά τα «συμπτώματα» υποχωρούν τα Σαββατοκύριακα ή κατά την περίοδο των διακοπών και των αργιών.

Η σχολική φοβία εμφανίζεται συχνότερα όταν το παιδί πρόκειται να αλλάξει σχολική βαθμίδα, όταν βρίσκεται σε μία δύσκολη – ψυχοπιεστική περίοδο της ζωής του (π.χ. διαζύγιο γονέων, γέννηση άλλου παιδιού) ή όταν αντιμετωπίζει κάποια συγκεκριμένα προβλήματα στο σχολείο ( μαθησιακά είτε με τους συμμαθητές του ή τους δασκάλους του).Συχνότερα βέβαια το παιδί έχει να αντιμετωπίσει το φόβο του να εγκαταλείψει το οικογενειακό του περιβάλλον για κάποιες ώρες και όχι τόσο κάποιο συγκεκριμένο γεγονός που συμβαίνει στο σχολείο.

Τα παιδιά που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σχολική φοβία είναι συνήθως  εκείνα που είναι εσωστρεφή, που τείνουν να είναι προσκολλημένα προς τους γονείς και υιοθετούν συμπεριφορές  μικρότερης ηλικίας, παιδιά οικογενειών που δεν έχουν αναπτύξει κοινωνικότητα και παιδιά με υπερπροστατευτικούς γονείς που διακατέχονται από άγχη, φοβίες και ανασφάλειες.

Το σημαντικότερο είναι να θυμάστε ότι η θέση του παιδιού είναι στο σχολείο και εκεί πρέπει να επιστρέψει. Αν κάποιες φορές υποχωρείτε επιτρέποντας του να μην πάει στο σχολείο γιατί δεν αντέχετε να το βλέπετε να βασανίζεται, τότε του στέλνετε λάθος μήνυμα. Θα ήταν πολύ βοηθητικό να κατανοήσετε το λόγο που κρατάει το παιδί σας μακριά από το σχολείο και σε συνεργασία με τους δασκάλους να προσπαθήσετε να μετατρέψετε το σχολείο σε μία θετική εμπειρία. Χρειάζεται να έχετε μία σταθερή και υπομονετική αντιμετώπιση κάθε φορά που εκείνο αρνείται να πάει στο σχολείο. Επιπλέον αφήστε του χώρο να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του και για το τι είναι αυτό που το φοβίζει. Επίσης είναι βοηθητικό το να του ζητάτε να σας περιγράψει τη μέρα του στο σχολείο αλλά και να διηγείστε ιστορίες από τη δικής σας σχολική ζωή. Τέλος, βοηθήστε το σταδιακά να αποκτήσει ανεξαρτησία και ενθαρρύνετε την επαφή με τους συνομηλίκους του.

Να θυμάστε ότι τα δικά σας συναισθήματα σχετικά με την ένταξη του παιδιού στο σχολείο και η στάση σας όταν εμφανίζει σχολική φοβία παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σκεφτείτε μήπως ασυνείδητα εσείς ενισχύετε το φόβο του παιδιού σας για το σχολείο και την ανάγκη του να βρίσκεται στο σπίτι. Ένα παιδί είναι καλά στο σχολείο όταν γνωρίζει ότι και οι γονείς του στο σπίτι ή στη δουλειά είναι καλά.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα  Παιδιά  S.O.S. 1056»
- See more at: http://www.kidsweb.gr/2013/10/%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%ac-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ac-%ce%b5%ce%b3%cf%8e-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%ac%cf%89-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af/#sthash.1CE0dbRA.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου