Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Φθινοπωρινή απόδραση στα Ιωάννινα

Κτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, η πόλη των Ιωαννίνων, «πρωτεύουσα» της Ηπείρου, παραμένει μια εξαιρετικά γραφική πόλη με ιδιαίτερη ομορφιά

Τα Γιάννενα – όπως αποκαλούνται συνήθως -  αποτελούσαν ανέκαθεν σημείο αναφοράς και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. 

Συνδυάζει μια μακραίωνη ιστορία στα πλαίσια μιας κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής δραστηριότητας και άνθησης, με έντονο το πολιτιστικό στοιχείο και χαρακτήρα έως σήμερα.

Δε φέρει άλλωστε τυχαία την προσωνυμία «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών», αφού ανέδειξε μεγάλες μορφές στα γράμματα και στις τέχνες, με πανελλήνια, και όχι μόνο, εμβέλεια.
Η ίδια η πόλη των Ιωαννίνων όμως είν’ ένα κομψοτέχνημα!  Τα παραδοσιακά της κτίσματα, τα μουσεία της, το Κάστρο, το υπαίθριο θέατρο Φρόντζου, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός σημείων της πόλης, με έντονη ιστορική και πολιτιστική αξία αποτελούν εξαίρετα δείγματα της περίφημης ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής.



Την εικόνα συμπληρώνει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με το Αισθητικό Δάσος της πόλης, να υπογραμμίζει με το βαθύ πράσινο του  τα μοναδικά κτίσματα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και φυσικά η ξακουστή λίμνη!  Ένα ιδανικό σχεδόν φθινοπωρινό τοπίο…

Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας, που κατοικείται μέχρι και σήμερα - φαινόμενο σπάνιο παγκοσμίως, είναι  επισκέψιμο (φτάνετε με καραβάκια,που ξεκινούν από το
Μώλο στα Γιάννενα) και αποτελεί ένα ξεχωριστό αξιοθέατο, με τις εκκλησίες του και ό,τι απέμεινε από το σεράι – το παλάτι του Αλή Πασά.

Επιπλέον η ηπειρωτική φύση προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για πεζοπορία στα επίσημα (και ανεπίσημα) μονοπάτια ενώ συνδυάζει βουνά, δάση και μια άγριας ομορφιάς ακτογραμμή.  Το τοπίο, ως επί το πλείστον ορεινό, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει στο χρόνο και στην ιστορία της Ηπείρου, απολαμβάνοντας παράλληλα το μοναδικό φυσικό του κάλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου