Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Οι αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας

Τέλος στα εξοντωτικά πρόστιμα για ανακριβή, πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία βάζει το νέο ποινολόγιο της Εφορίας που ισχύει ήδη από τις 26 Ιουλίου 2013. Με το νέο ποινολόγιο τα ελάχιστα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ για τη μη υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης και ανέρχονται ως τα 2.500 ευρώ για την ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων αποκρυβείσης αξίας άνω των 5.000 ευρώ.
Μαζί με τις χαμηλότερες τιμές το υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε και την “εξάλειψη” από την 1η Ιανουαρίου 2014 της δυνατότητας συμβιβασμού φορολογούμενου – φορολογικής διοίκησης, πρακτική που οδηγούσε σε μείωση των προστίμων έως και 50%.
Ερμηνευτική εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη για τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρει πως όταν η φορολογική παράβαση αφορά μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση παραστατικού στοιχείου και έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής και η αποκρύβεις αξία είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής.
Σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από τις 26 Ιουλίου με τις νέες διατάξεις έχει αυξηθεί το όριο της αποκρυβείσης αξίας από 1.200 ευρώ σε 5.000 ευρώ, ενώ μειώθηκε το ποσοστό της αξίας της συναλλαγής για την οποία επιβάλλεται το πρόστιμο από το 100% στο 40%. Για την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων το νέο ποινολόγιο της Εφορίας προβλέπει ότι όταν το φορολογικό στοιχείο έχει διατηρηθεί ή σφραγιστεί με οποιονδήποτε μη νόμιμο τρόπο ή όταν οι αξίες που αναγράφονται στο πρωτότυπο και στο αντίτυπο αυτού δεν συμφωνούν, επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 100% της αξίας του στοιχείου. Σημειώνεται ότι, σε σχέση με τις παλαιές διατάξεις, δεν λαμβάνεται υπόψη το όριο της αποκρυβείσης αξίας (άνω ή κάτω των 1.200) ενώ μειώθηκε το ποσοστό επί της αξίας της συναλλαγής (από 200% σε 100%), για την οποία επιβάλλεται το πρόστιμο.



Στον ΦΠΑ, εφόσον μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι ο λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου ή στοιχείου, το οποίο νόθευσε αυτός ή άλλοι για λογαριασμό του, διενήργησε έκπτωση φόρου εισροών ή έλαβε επιστροφή φόρου ή ως εκδότης δεν απέδωσε φόρο, με βάση πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με το 50% του φόρου που εξέπεσε ή που επιστράφηκε ή δεν απέδωσε, ανεξάρτητα με το εάν δεν προκύπτει τελικά ποσό φόρου για καταβολή. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται και στα πρόσωπα που έλαβαν επιστροφή φόρου με βάση πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσαν οι ίδιοι .
*Λοιπές περιπτώσεις εικονικών φορολογικών στοιχείων, από 26 Ιουλίου 2013 και εφεξής:
- 500 ευρώ ανά στοιχείο, με ανώτατο ύψος προστίμου τις 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο, όταν η εικονικότητα του στοιχείου αφορά τον χαρακτηρισμό της αναγραφείσας συναλλαγής, η οποία αποδεικνύεται ότι αφορά άλλη υποκρυπτόμενη πραγματική συναλλαγή και κατά συνέπεια η έκδοση του εικονικού στοιχείου δεν επιφέρει καμία απώλεια εσόδων σχετικά με φόρους.
*Λοιπές αυτοτελείς παραβάσεις (έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, μη καταχώρηση φορολογικού στοιχείου στα βιβλία, κ.λπ.): Για το χρονικό διάστημα από 26 Ιουλίου 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013, επιβάλλεται πρόστιμο:
- 600 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία
- 900 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά στοιχεία.
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής, το πρόστιμο ανέρχεται σε:
- 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία
- 2.500 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου