Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η μεγάλη μάχη του Eurogroup – Δυο χρόνια παράταση... ζωής και επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα ζητήσει ο Ζαννιάς

- Χωρίς τον νέο υπουργό Οικονομικών, Βασίλη Ραπανο, στο Λουξεμβούργο ο Γιώργος Ζαννιάς
- Θα ζητήσει από τους εταίρους επιπλέον χρηματοδότηση 16 έως 20 εκατ. ευρώ για τη διετία 2014-2016
- Εκταμιεύεται το 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από τη δόση του Μαΐου
- Καλούνται στην Αθήνα για τις πρώτες επαφές οι επικεφαλής της τρόικας

Χωρίς τον νέο υπουργό Οικονομικών, Βασίλη Ράπανο ταξιδεύει, τελικά, στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα ο υπηρεσιακός υπουργός, Γιώργος Ζαννιάς.

Ο κ. Ζαννιάς καλείται να φέρει εις πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή: αφενός να διαβεβαιώσει τους εταίρους για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και αφετέρου να τους πείσει να χαλαρώσουν κάπως τη θηλιά που έχει περαστεί στο λαιμό της Ελλάδας, δίνοντας παράταση στο πρόγραμμα και αυξάνοντας τη χρηματοδότηση.


Η Αθήνα θέλει να επεκταθεί το πρόγραμμα προσαρμογής κατά δυο χρόνια και συγχρόνως να αυξηθεί η χρηματοδότηση κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αφορά αφορούν στην περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016. Η ελληνική πλευρά θα «πατήσει» στην ύφεση που «γονατίζει» τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται φέτος να φτάσει το 6%!


Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αναγνώρισε ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, που χθες ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα μείνει ανέγγιχτο, αλλά δεν απέκλεισε την επιμήκυνσή του.


Για να γίνουν όμως όλα αυτά, οι δανειστές θα ζητήσουν και τις απαραίτητες εγγυήσεις. Αυτό που θα ζητήσουν από τον υπηρεσιακό υπουργό είναι να μάθουν αν θα εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως οι αλλαγές στην Υγεία, τι θα γίνει με το φορολογικό και την πάταξη της φοροδιαφυγής (μέγα ζήτημα για τους Ευρωπαίους) και αν θα μειωθεί άμεσα το δημόσιο, αν δηλαδή θα μειωθούν οι φορείς και οι οργανισμοί κι αν θα γίνει περικοπή δαπανών. Φυσικά, θα τεθεί και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και η επανέναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.


Στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, παρουσία και του Βασίλη Ράπανου, αποφασίστηκε να κληθεί στην Αθήνα η τρόικα και οι επικεφαλής της Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ, για να γίνουν οι πρώτες επαφές.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί από τη δόση του Μαΐου.


Μόνο που όλα δείχνουν πως τα χρήματα αυτά δε θα μείνουν για πολύ στα ταμεία του κράτους! Το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM. Το ποσό των 900 εκατ. ευρώ από πλευράς Ελλάδας πρέπει να δοθεί ως το τέλος Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου