Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Κατασχέσεις ακινήτων και Ι.Χ. για τους οφειλέτες εισφορών

Στο στόχαστρο θα βρεθούν οφειλέτες «ιδιαίτερου ρίσκου» είτε λόγω του ύψους της οφειλής τους είτε λόγω αδικαιολόγητης απροθυμίας
Του Γιώργου Γάτου -ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 18/6/2012
Αναβάλλεται για τον... Οκτώβριο η υποχρέωση των επιχειρήσεων να υποβάλουν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κάθε μήνα (και όχι ανά τρίμηνο) τις Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις για την απασχόληση και την ασφάλιση του προσωπικού τους και να καταβάλουν ταχύτερα (μέχρι την 5η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της απασχόλησης μήνα) τις εισφορές που αναλογούν. Παράλληλα, όμως, το ΙΚΑ εντείνει τους ελέγχους των οφειλετών απειλώντας τους άμεσα με κατασχέσεις καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Τη δίμηνη αναβολή της εφαρμογής της ταχύτερης βεβαίωσης και πληρωμής των εισφορών -που επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιουλίου με βάση το άρθρο 14 του ν. 4075/2012- αποφάσισε το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ «αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι εργοδότες για την αλλαγή αυτή και προκειμένου να τους παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την τροποποίηση ? προσαρμογή των μηχανογραφικών προγραμμάτων μισθοδοσίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση του διοικητή Ρ. Σπυρόπουλου. Ετσι, η αλλαγή θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο του 2012, δηλ. από τη μισθολογική περίοδο του Οκτωβρίου 2012 και η υποβολή της ΑΠΔ του γ' τριμήνου 2012 και οι καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών των μισθολογικών περιόδων Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου θα γίνουν όπως γίνονταν όλα τα τελευταία χρόνια.
Η παράταση που δόθηκε για την ταχεία υποβολή των ΑΠΔ και τη νωρίτερη καταβολή των εισφορών είναι η δεύτερη «παραχώρηση» η οποία έχει γίνει υπέρ των επιχειρήσεων από την προκήρυξη των (πρώτων) εθνικών εκλογών έως και προχθές (παραμονή των δεύτερων εκλογών). Προηγήθηκε απόφαση με την οποία έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας και η υποχρέωση της ταυτόχρονης πληρωμής των μισθών και των εισφορών μέσω τράπεζας που επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιουνίου στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης του ελέγχου των εισφορών και των πληρωμών των επιχειρήσεων και, κατά συνέπεια, των εσόδων του ΙΚΑ τα οποία δέχονται διπλή πίεση λόγω της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και των μειώσεων μισθών και ημερών ασφάλισης (τα έσοδα υποχωρούν έως και 19% σε σχέση με πέρυσι) αλλά και της αυξανόμενης εισφοροδιαφυγής (πάνω από το 30%).
Οι οφειλέτες
Με δεδομένο το μεγάλο ύψος των οφειλών (6 δισ. ευρώ) και τη μάχη για την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων δόσεων (οι οποίες αξιοποιούνται πλέον για τις πληρωμές ακόμη και συντάξεων) το ΙΚΑ με επείγον έγγραφο κάλεσε τις διευθύνσεις να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος όλων των οφειλετών που είτε δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών είτε έχουν χάσει τις ρυθμίσεις που είχαν ζητήσει, σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να έχουν καν ειδοποιηθεί ή χωρίς να έχουν καταβάλει έστω και μια δόση! Από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΙΚΑ) διαπιστώθηκε ότι για ποσοστό 15% των αιτήσεων ρύθμισης δεν έχουν διεκπεραιωθεί οι διαδικασίες ελέγχου προκειμένου οι εργοδότες να προσέλθουν στα Ταμεία να καταβάλουν την πρώτη δόση της ρύθμισης.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν οφειλέτες «ιδιαίτερου ρίσκου» είτε λόγω του ύψους της οφειλής τους είτε λόγω αδικαιολόγητης απροθυμίας τους να συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και όσοι υποβάλλουν αλλεπάλληλες αιτήσεις για να γλιτώσουν τα αναγκαστικά μέτρα. Η «οδηγία» είναι να κινείται άμεσα η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης με έμφαση «στις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων), στις κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων ελεύθερων βαρών για τα οποία, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών, θα εκδίδεται άμεσα πρόγραμμα πλειστηριασμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου