Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Τι ισχύει για τις αποδείξεις, τα τεκμήρια και τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 12 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Τι ισχύει για τις αποδείξεις, τα τεκμήρια και τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο
Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων άρχισαν να αποστέλλονται και πλέον ο χρόνος για τη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων μετράει αντίστροφα. Όμως, μόλις 1 στους 5 φορολογούμενους έχει υποβάλει μέχρι σήμερα τη φορολογική δήλωση του. Σε σύνολο 5,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.050.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις ενώ άλλες 225.000 έντυπες δηλώσεις έχουν κατατεθεί στις ΔΟΥ.
Η προθεσμία για την υποβολή χειρόγραφων φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 2 Ιουλίου ενώ όσοι υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους έχουν προθεσμία μέχρι τις 16 Ιουλίου ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους οι οποίοι συμπληρώνουν τις ημέρες αυτές τη δήλωσή τους απαντά στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των πολιτών που έχουν να κάνουν με τις αποδείξεις, τα τεκμήρια, τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο. Η «Η» κωδικοποιεί τα βασικότερα σημεία.
Τι ισχύει για τις αποδείξεις, τα τεκμήρια και τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο
Οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων αναγνωρίζονται ως νοσοκομειακά έξοδα;
Μόνον τα φάρμακα που χορηγήθηκαν κατά τη νοσηλεία σε νοσοκομεία ή κλινικές, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα νοσηλείας του φορολογούμενου.
Πώς πρέπει να δηλωθούν οι αναδρομικές αποδοχές, οι οποίες εισπράχθηκαν μέσα στο διαχειριστικό έτος 2011;
Με συμπληρωματικές δηλώσεις στο έτος που ανάγονται.
Ισχύουν οι δωρεές χρηματικών ποσών για την κάλυψη συνολικής ετήσιας δαπάνης;
Μόνο οι δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.
Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την αναγνώριση ως προστατευομένων μελών, των ενήλικων άγαμων τέκνων άνω των 18 και μέχρι 20 ετών που δε σπουδάζουν, που σπουδάζουν για 2 χρόνια μετά το πέρας των σπουδών τους και μέχρι 27 ετών, εφόσον είναι γραμμένα στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Απαιτείται, εκτός από τη βεβαίωση της σχολής εάν το τέκνο σπουδάζει και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι μέσα στο έτος 2011 ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του.
Πώς υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου επόμενου οικονομικού έτους σε φορολογουμένους με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και εισοδήματα από λοιπές πηγές;
Ως προκαταβολή υπολογίζεται το 55% του φόρου που αναλογεί στο συνολικό (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα το κρινόμενο έτος. Αν υπάρχουν εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατήθηκε στην πηγή, ο φόρος αυτός θα εκπέσει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί ως προκαταβολή.
Δηλαδή, προκαταβολή = (κύριος φόρος + συμπληρωματικός) Χ 55% μείον παρακρατούμενος φόρος ή προκαταβλητέος φόρος ελεύθερων επαγγελματιών.
Πώς υποβάλλεται η φορολογική δήλωση σε περίπτωση θανάτου ενός από τους δύο συζύγους;
Υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Δηλαδή, μία στο όνομα του αποβιώσαντος, η οποία υποβάλλεται από τους κληρονόμους αυτού και μία στο όνομα του άλλου συζύγου.
Σε ποιο εισόδημα επιβάλλεται συμπληρωτικός φόρος;
Στο ακαθάριστο ποσό από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, με συντελεστή 1,5%. Ειδικώς, ο συντελεστής αυξάνεται σε 3%, εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ. μ. της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση.
Ποιες δαπάνες συνδέονται με τη χορήγηση του αφορολόγητου ποσού της φορολογικής κλίμακας;
Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.λπ.) όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών ύστερα από τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.
Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Επίσης, δε λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.
Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων». Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου, του δηλούμενου και φορολογούμενου, και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ.
Πώς καλύπτονται οι δαπάνες και υπηρεσίες που συνδέονται με τη χορήγηση του αφορολόγητου ποσού της φορολογικής κλίμακας, όταν μέρος αυτών καλύπτεται από ασφαλιστικό φορέα ή ασφαλιστική εταιρεία;
Ο ασφαλιστικός φορέας ή η ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να εκδώσει βεβαίωση για τη διαφορά της δαπάνης που δεν καλύπτει η ίδια, στην οποία θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες:
α) Τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο υποβλήθηκε η δαπάνη.
β) Το συνολικό ποσό της δαπάνης για το οποίο υποβλήθηκαν δικαιολογητικά.
γ) Τον αριθμό και χρόνο έκδοσης της απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, κατά περίπτωση.
δ) Το ποσό της δαπάνης που καλύφθηκε από το ασφαλιστικό ταμείο ή την ασφαλιστική επιχείρηση.
ε) Το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης με το οποίο επιβαρύνεται ο φορολογούμενος. Τη βεβαίωση αυτή, η οποία θα αναφέρει αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία έκδοσή της, θα υποβάλλετε στην ΔΟΥ όπου φορολογείστε (μαζί με τις λοιπές αποδείξεις) για την αναγνώριση ως αφορολόγητου του ποσού της δαπάνης που επιβαρυνθήκατε και δεν κάλυψαν οι πιο πάνω φορείς.
Ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας, χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων;
1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπίας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και των στρατιωτικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και των υπαλλήλων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και των υπαλλήλων της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες,
2. όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας,
3. οι φυλακισμένοι και
4. οι κάτοικοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του ενενήντα (90%) τοις εκατό του συνολικού εισοδήματός τους.
Ποιες αντικειμενικές δαπάνες λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου;
1. Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες.
2. Δαπάνες επιβατικών Ι.Χ.
3. Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων
4. Δαπάνη οικιακών βοηθών, οδηγών αυτοκινήτου κ.λπ.
5. Δαπάνες σκαφών αναψυχής.
6. Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων.
7. Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης.
Επίσης, στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες, προστίθεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Ποιον βαρύνει η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στην περίπτωση που παραχωρείται δωρεάν κύρια κατοικία από γονείς σε τέκνα ή το αντίθετο;
Στην περίπτωση αυτή, η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης βαρύνει αυτόν που χρησιμοποιεί την κατοικία αυτή.
Δαπάνες που δεν εκπίπτουν
Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.
Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων».
 
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 20/6/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου