Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Δευτέρα ή Τρίτη θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ
Του Αποστολου Λακασα
Η αντίστροφη μέτρηση για τους περίπου 110.000 υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, και τους συγγενείς τους, άρχισε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στις αρχές της επόμενης εβδομάδας -Δευτέρα με Τρίτη το προσδιορίζουν πηγές του υπουργείου- θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των φετινών υποψηφίων, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις 76.094 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με το ποσοστό επιτυχίας να προσεγγίζει το 69%.
Οι τελευταίες πληροφορίες από τη βαθμολόγηση των γραπτών της μεγάλης μερίδας των υποψηφίων Γενικών Λυκείων (περίπου 87.500 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι διεκδικούν μία από τις 61.825 θέσεις) επιβεβαιώνουν τις έως τώρα εκτιμήσεις. Τα υψηλής δυσκολίας θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά Κατεύθυνσης οδηγούν σε πτώση τις βάσεις εισαγωγής για πολυτεχνεία, ιατρικές και φυσικομαθηματικές. Η πτώση θα είναι εντονότερη στις σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου (τεχνολογικές και θετικές επιστήμες) και μικρότερη στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (επιστήμες υγείας). Αντίθετα, ανοδικά θα κινηθούν οι βάσεις των νομικών και κοινωνικών επιστημών (1ο επ. πεδίο), και στα ίδια με πέρυσι οι βάσεις των σχολών οικονομίας (5ο επ. πεδίο).
Οι βαθμοί θα αναρτηθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη στα λύκεια της χώρας, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα δημιοσιοποιήσει τη συγκεντρωτική εικόνα των επιδόσεων, η οποία βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το ύψος της πτώσης ή της ανόδου των βάσεων εισαγωγής, οι οποίες θα ανακοινωθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Δυσαρέσκεια Από την άλλη, χθες ένταση υπήρξε στο υπουργείο Παιδείας λόγω της απόφασης της υπουργού κ. Φρόσως Κιάου να δώσει το πράσινο φως για να συνεχιστεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η χρηματοδότησή των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έστω και αν δεν έχουν ακόμη εκλέξει διοίκηση και συνεπώς δεν μπορούν να έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό, όπως ορίζει ο νόμος. Η κ. Κιάου βασίστηκε σε γνωμοδότηση μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο γενικός γραμματέας κ. Βασίλης Κουλαϊδής και ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης κ. Βασίλης Παπάζογλου θα καταθέσουν υπηρεσιακά σημειώματα προς την κ. Κιάου, στα οποία θα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, διότι η διαδικασία πάσχει, έγινε εσπευσμένα (τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές) και εν αγνοία τους. Συγκεκριμένα, η κ. Κιάου υπέβαλε το ερώτημα στο ΝΣΚ στις 12/6, το ΝΣΚ εξέδωσε τη γνωμοδότηση στις 14/6 και η κ. Κιάου εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο, που ικανοποιεί τα ΑΕΙ, στις 15/6. Μάλιστα, η γνωμοδότηση δεν ήταν από Τμήμα ή την Ολομέλεια του ΝΣΚ, αλλά από ένα μέλος του. Η λύση, «για την οποία όλοι συμφωνούν ότι είναι αναγκαία» όπως ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας, θα μπορούσε να προκύψει με τροποποίηση του νόμου. Για τον λόγο αυτόν ορισμένοι μιλούν για «μικρό πραξικόπημα» της κ. Κιάου, η οποία εξαιτίας της σπουδής της να δώσει λύση παρέκαμψε τον νόμο.
Επίσης, χθες δόθηκε παράταση τριών μηνών στο ισχύον καθεστώς των φοιτητικών εστιών -η αρμοδιότητα της οικονομικής διαχείρισης και κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των εστιών ανήκει σήμερα στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (πρώην ΕΙΝ)- ώστε τα ΑΕΙ να προετοιμαστούν για την ανάληψη, από τον Οκτώβριο, της αρμοδιότητας όπως ορίζει ο ν. 4009/2011.
Σχολικά βιβλία Τέλος, έγκαιρα θα βρίσκονται τα βιβλία στα σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με το υπουργείο, από 1 - 25 Ιουλίου θα έχουν διανεμηθεί τα βιβλία των Γυμνασίων και των Λυκείων, ενώ τα βιβλία του Δημοτικού και των ΕΠΑΛ από 25/8 έως 10/9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου