Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

«Σηκώνουν» τα χρήματα που προορίζονται για τις συντάξεις των σημερινών 55ρηδων

Χρήματα που προορίζονται για τις συντάξεις των σημερινών 55ρηδων και θα έμεναν «κλειδωμένα» ως τις 31/12/2018 στο μεγάλο κουμπαρά του ασφαλιστικού (ΑΚΑΓΕ) βάζει ως ενέχυρο η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, στην προσπάθειά της να αποφύγει μια νέα μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, δεδομένου ότι τα Ταμεία δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, λόγω των υψηλών τους ελλειμμάτων.
Τροπολογία
Με τροπολογία που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, Εργασίας Π. Σκουρλέτης, Εσωτερικών Ν. Βούτσης καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης και Εσωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση αλλάζει το νόμο για τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ και σπάει τον κουμπαρά του 4 χρόνια νωρίτερα! Μάλιστα, με την ίδια τροπολογία θεσπίζει εκ των υστέρων ότι από τα αποθεματικά αυτά θα καλύπτεται και μέρος του ελλείμματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, παρότι τέτοια διάταξη ουδέποτε είχε προβλεφθεί σε νόμο.
Ρευστοποιήσεις
Παρά τις κινήσεις αυτές, όμως, οι συντάξεις δεν διασφαλίζονται. Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένα Ταμεία, όπως το Ταμείο Νομικών, πήρε απόφαση, κατόπιν σχετικής εισήγησης του νομικού του συμβούλου, για να ρευστοποιήσει 4,5 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του που είναι επενδεδυμένα σε κρατικά ομόλογα και μάλιστα στα κουρεμένα ομόλογα μετά το PSI, εγγράφοντας αποθεματική ζημία άνω του 65%! Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτή η κίνηση, αρκεί να αναφερθεί ότι τα 100 ευρώ ομολόγων για παράδειγμα που είχε το Ταμείο πριν από το PSI, έγιναν 47 ευρώ μετά το PSI και η ρευστοποίησή τους σήμερα, για να πληρώσει συντάξεις Μαΐου, γίνεται με τιμές κάτω από τα 30 ευρώ! Η αποθεματική ζημία είναι άνευ προηγουμένου, καθώς τα Ταμεία ξεμένουν κυριολεκτικά από αποθεματικά.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου