Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Βόμβα στον ΦΠΑ! Στο 15% ο χαμηλός συντελεστής;

Τα πάνω – κάτω φαίνεται πως έρχονται όλα. Πλέον φαίνεται ότι άνοιξε για τα καλά η συζήτηση για αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ με κάποιες εξαιρέσεις. Μάλιστα από την πλευρά της κυβέρνησης οι διαρροές δείχνουν να επιβεβαιώνουν την επερχόμενη αύξηση αφού το μόνο που λέγεται είναι ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα.

Τι λέει το υπουργείο; Σε ότι αφορά στα νησιά για φέτος (προσέξτε η διευκρίνηση γίνεται μόνο για φέτος) ο ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθεί:
“Ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής)”

Δεν είναι όμως μόνο τα νησιά που για φέτος μέσω έμμεσων φόρων (διαβάστε εδώ) θα αντισταθμιστεί η αύξηση του ΦΠΑ, είναι όλη η χώρα και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και οι υπηρεσίες που έχουν χαμηλό συντελεστή.

Υπάρχουν χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό συντελεστή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σκέψη για αυξήσεις. Μάλιστα προχωρούν σε διευκρίνιση ότι ο χαμηλός συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 15%.

Το μόνο που απαντά προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο συνήθως σπεύδει να διαψεύσει άμεσα, είναι ότι η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ δεν θα περιλαμβάνει τρόφιμα και φάρμακα, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτή την πόρτα της αύξησης σε όλα τα υπόλοιπα.

Μάλιστα τόσο η ανακοίνωση του υπουργείου για τον ΦΠΑ στα νησιά, όσο και οι διαρροές για τον ΦΠΑ γενικότερα δημιουργούν διάφορα ερωτήματα όπως τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στην εστίαση ή τι θα γίνει του χρόνου με τον ΦΠΑ στα νησιά, αφού το υπουργείο διευκρινίζει ότι μόνο για φέτος δεν θα γίνει αύξηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου