Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Λύκειο Ανατολής τιμούν το σεναριογράφο και σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη την Δευτέρα 4 Μαΐου 2015 και ώρα 8.μ.μ. στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αφιέρωμα στον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη
Προβολή της ταινίας Μικρά Αγγλία
Ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Λύκειο Ανατολής τιμούν το σεναριογράφο και σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη την Δευτέρα 4 Μαΐου 2015 και ώρα 8.μ.μ. στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».
Θα προβληθεί η ταινία Μικρά Αγγλία και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
Ο Παντελής Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 23 Οκτωβρίου 1940. Μετά τις σπουδές του στην Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου εργάστηκε σε περισσότερες από 40 ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. Το 1965 έκανε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία Ο κλέφτης και το 1967 τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, Τζίμης ο Τίγρης, με την οποία κέρδισε βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ. Το 1972 έκανε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Το προξενιό της Άννας, η οποία απέσπασε βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου και σε άλλα. Κατά τη διάρκεια της χούντας, το 1973. πέρασε έξι μήνες στην εξορία. Στη συνέχεια έκανε την ταινία Ο Μεγάλος Ερωτικός, μία ταινία τεκμηρίωσης για το ομώνυμο έργο του Μάνου Χατζιδάκι.
Το 1977 σκηνοθέτησε την πολιτική αλληγορία Happy Day. Το 1980 σκηνοθέτησε την ταινία Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 και το 1985 Τα Πέτρινα Χρόνια, ένα ισχυρό συναισθηματικό δράμα σε πολιτικά ταραγμένους καιρούς, το οποίο βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και με το οποίο απέσπασε ειδική μνεία για την πρωταγωνίστρια Θέμιδα Μπαζάκα, ειδικό βραβείο OCIC στο Φεστιβάλ Βενετίας και βραβείο γυναικείας ερμηνείας (Θ. Μπαζάκα) και μουσικής στο Φεστιβάλ της Βαλένθια. Το 1989 σκηνοθέτησε την ταινία Η Φανέλα με το 9 και το 1992 τις Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου, ταινία που απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Το 1996 την ταινία Ακροπόλ, η οποία αναφέρεται στο ελληνικό θέατρο της δεκαετίας του '50 και στη συνέχεια το 1997 το Όλα είναι δρόμος, ταινία που αναφέρεται σε τρεις ιστορίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τρεις άντρες στο πλέον κρίσιμο σημείο της ζωής τους. Η ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Τάκη Κανελλόπουλου, ενώ ο τίτλος είναι στίχος του ποιητή Γιάννη Τζανετάκη.
Οι Νύφες (2004) ήταν μία μεγάλη παραγωγή με θέμα τη θέση της γυναίκας στη μετανάστευση, την έννοια της τιμής για την ελληνική οικογένεια και την πολιτιστική ετερότητα, στην οποία υπογράφει ως συμπαραγωγός ο Μάρτιν Σκορτσέζε. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο στο Στρασβούργο, το 2006.
Η ταινία Ψυχή Βαθιά (2009) αναφέρεται στον Εμφύλιο. Αποτέλεσε αφορμή για δημόσια συζήτηση και ξεσήκωσε αντιδράσεις.
Και τέλος, το 2013 γυρίστηκε, η Μικρά Αγγλία, σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Άνδρο την εποχή του Μεσοπολέμου. Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλάντικο Σουρ από το σπίτι του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέροντην Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο, πλέον, Σπύρο. Άθελά της όμως ναρκοθετεί με αυτόν τον τρόπο το ίδιο της το σπιτικό. Το διώροφο που έχτισε με τα εμβάσματα του άντρα της.
Ο Παντελής Βούλγαρης αναφέρει σχετικά με την Μικρά Αγγλία: «Ένα ανεκπλήρωτο ως τώρα όνειρο μου ήταν να κάνω μια ταινία στην Άνδρο. Γυρίζω ταινίες εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Κάθε φορά η πρόθεση και ο στόχος μου είναι να εμβαθύνω όσο μπορώ στα ανθρώπινα. Στους καημούς και στις ελπίδες, στις σημαδιακές εμπειρίες της ζωής, στα γυρίσματα της τύχης, στις σκιές που συνωστίζονται στη σκέψη και στις ψυχές των απλών ανθρώπων. Με τη δουλειά μου προσκάλεσα τους θεατές σε ταξίδια στον χρόνο, στην ιστορία, σε πολλές γωνιές του τόπου. Κατάφερα να κινηματογραφήσω ήρωες της καθημερινότητας σε πόλεις, χωριά, κάμπους και βουνά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Μακεδονίας. Τα ερεθίσματα ήταν πολλά. Το μοναδικό φως, οι εξαίσιες διαδρομές, η φύση, αλλού καταπράσινη, αλλού γυμνή και τραχιά. Μα πάνω από όλα οι ιστορίες των ανθρώπων στον αγώνα της ζωής. Το τωρινό ταξίδι είναι στο κύμα. Ιστορίες της θάλασσας. Των ναυτικών που θαλασσοδέρνονται στους ωκεανούς, των γυναικών στη φουρτούνα της μοναξιάς, στο σπίτι».
Η ταινία Μικρά Αγγλία γυρίστηκε μέσα σε 9 εβδομάδες με πολλά εξωτερικά γυρίσματα (Χώρα, Λιβάδια, Συνετί, Αλαμανιά, Στενιές, Βόρη, Λάμυρα και άλλα χωριά της Άνδρου). Η ιδέα για το βιβλίο προέκυψε τυχαία. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ένας παλιός συμφοιτητής με φώναξε για έναν καφέ στο σπίτι του και είδα τις φωτογραφίες πέντε πνιγμένων ναυτικών σε κάδρα. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα άλλαξαν όλα μέσα μου. Ένιωσα ένα τεράστιο σοκ και αναρωτήθηκα πώς ένα σπίτι μπορεί να αντέξει τέτοιο πένθος. Στην Άνδρο σχεδόν όλα τα σπίτια είναι λαβωμένα από ναυάγια. Αυτό με έκανε να αγαπήσω παράφορα το νησί και τη ναυτική ζωή και αποφάσισα ότι ήθελα να γράψω ένα βιβλίο γι’ αυτό το θέμα».
Η Μικρά Αγγλία ήταν η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 87α Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Απέσπασε 6 βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με σημαντικότερο αυτό της καλύτερης ταινίας. Βραβεύτηκε, επίσης, για τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη φωτογραφία, τον ήχο και το μακιγιάζ.
Στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ της Σαγκάης τιμήθηκε με τα βραβεία: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Πηνελόπη Τσιλίκα (στο ρόλο της Όρσας).
Η διάρκεια της ταινίας είναι 160 λεπτά και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου