Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

NYT: Αν ο Σαμαράς δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές, θα γίνουν νωρίτερα οι εθνικές

FT: Η Ελλάδα απορρίπτει φόβους σχετικά με την προεδρία - Γερμανική τηλεόραση: Η Ελλάδα, ικανός και αξιόπιστος εταίρος - Guardian: Μήνυμα ότι περαιτέρω λιτότητα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα και η χθεσινή τελετή έναρξης βρίσκονται από χθες και στο επίκεντρο των Αμερικανικών μέσων ενημέρωσης με τους New York Times να αναφέρουν ότι εάν ο Σαμαράς δεν πάει καλά στις Ευρωεκλογές, θα γίνουν νωρίτερα οι βουλευτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους NYT, εάν η ελληνική προεδρία είναι επιτυχής αυτό μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση την απαραίτητη ώθηση πριν τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα συμπέσουν με τις δημοτικές και τις περιφερειακές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, εάν η κυβέρνηση πάει άσχημα σε αυτές τις κάλπες, «η θέση του Αντώνη Σαμαρά δεν θα είναι ασφαλής και θα τον αναγκάσει να προσφύγει νωρίτερα σε εθνικές εκλογές».

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προεδρία μπορεί να μην είναι απλά τυπική, καθώς οι ευρωεκλογές τον Μάιο αναμένονται να έχουν σημαντικά κέρδη για τα κόμματα της ακροδεξιάς των οποίων η αποστολή είναι να υποβαθμίσουν την Ευρωπαϊκή ενοποίηση.

«Το μέλος το οποίο βρίσκεται στους περισσότερους μπελάδες και ακόμη είναι εξαρτώμενο από τα δάνεια των εταίρων του και με την κυβέρνηση να έχει ισχνή πλειοψηφία, θα εκπροσωπήσει την ΕΕ για έξι μήνες καθώς τα 28 μέλη της αντιμετωπίζουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα και το μέλλον της ομάδας», αναφέρεται στο δημοσίευμα και τονίζεται πως τα μέλη πρέπει να δείξουν εάν θέλουν να ενισχύσουν την ένωση ή θέλουν να την αφήσουν σε τρικυμία.

Οι NYT εκφράζουν στην συνέχεια την απορία πώς η κυβέρνηση μιας χώρας που βασίζεται σε ξένα δάνεια θα πιάσει τον στόχο που όρισε η στρατηγική της ΕΕ που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 της ενδυνάμωσης των δυνατοτήτων για να απαντούν στις τωρινές οικονομικές, χρηματικές και κοινωνικές προκλήσεις.

«Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει το κόστος σε οικονομικά και ανθρώπινα αποθέματα όταν η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4 από το 2008 με την ανεργία πάνω από το 27% και τους φορολογούμενους να λυγίζουν κάτω από το βάρος ακόμη υψηλότερων φόρων και ακόμη λιγότερα κέρδη και με τις κοινωνικές υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν δραστικές περικοπές;», διερωτώνται οι NYT.

Αμερικανικά ΜΜΕ: Η Αθήνα ευελπιστεί να εξέλθει της ύφεσης

Πάντως, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα προέβαλαν χθες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την τελετή έναρξης.

Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη συμμετοχή των Ευρωπαίων αξιωματούχων, στα μέτρα ασφαλείας αλλά και στην απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Κάποιες ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν ότι η Αθήνα ευελπιστεί να εξέλθει από μια «εξαντλητική εξαετή ύφεση» κατά τη διάρκεια της προεδρίας της και να διαπραγματευθεί μια κρίσιμη συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές που θα καταστήσει το τεράστιο εθνικό χρέος της, βιώσιμο.

Επίσης, τονίστηκε ότι στόχος της Αθήνας είναι να εστιάσει την προεδρία της στα ζητήματα της ανεργίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ζητήματα που επηρεάζουν την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.

FT: Η Ελλάδα απορρίπτει φόβους σχετικά με την προεδρία ΕΕ

Την ίδια ώρα, οι Financial Times αναφέρονται στην χθεσινή τελετή μεταφέροντας τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου προς δημοσιογράφους κατά την εκδήλωση με τις οποίες χαρακτήρισε «μυθολογικές» τις αναφορές σε υποχρέωση των πιστωτών της χώρας να αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια διάσωσης.

«Πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση που είναι μάλλον προσβλητική για την Ελλάδα. Η Ελλάδα δε ζει εις βάρος των εταίρων της. Για την ακρίβεια η Ελλάδα είναι σωστή απέναντι στους εταίρους και τις υποχρεώσεις της», είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης την οποία προβάλλει η εφημερίδα.



H βρετανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ακόμη ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να αναζητά περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των δανείων διάσωσης και την επέκταση των προθεσμιών αποπληρωμής τους, ακόμα και αν δεν επιμείνει σε άμεσο κούρεμα.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, μερικοί Γερμανοί βουλευτές έχουν ήδη αμφισβητήσει το κατά πόσο έπρεπε να επιτραπεί στην Ελλάδα να αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία δεδομένων των οικονομικών της δυσκολιών και ότι πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ έχουν πει πως η Αθήνα καθυστέρησε στις προετοιμασίες της σε σύγκριση με άλλε προεδρίες.

Guardian: Η Ελλάδα ξεκινά την προεδρία δηλώνοντας ότι η πολιτική λιτότητας δεν είναι πια ανεκτή

 Η Ελλάδα ξεκίνησε το εξάμηνο της ηγεσίας της ΕΕ δηλώνοντας ότι η επιβολή λιτότητας, περικοπών στις δαπάνες και δημοσιονομικής πολιτικής από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν μπορεί να γίνει πια ανεκτή».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το δημοσίευμά της για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Όπως σχολιάζεται, η έναρξη της ελληνικής προεδρίας συμπίπτει με μια αυξανόμενη αντίδραση σε όλη την ΕΕ κατά των πολιτικών λιτότητας, «ενισχύοντας την απομόνωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ».

Γερμανική τηλεόραση: «Η Ελλάδα, ικανός και αξιόπιστος εταίρος»

Ως ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Κρίστιαν Φελντ, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, την ανάληψη της ελληνική προεδρίας αντικρούοντας τις φωνές καχυποψίας και αμφισβήτησης στις ικανότητες της χώρας να διαχειριστεί για 6 μήνες τις τύχες της ΕΕ.

Εφαλτήριο για να ακουστεί η φωνή της

«Για τους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα είναι κάτι σαν εκτελεστικός διευθυντής στην ΕΕ. Θα προεδρεύει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις χώρες - μέλη και στο κοινοβούλιο, θα συντονίζει τα υπουργικά συμβούλια και θα φροντίζει, ώστε να προχωρούν τα νομοσχέδια», υποστηρίζει ο γερμανός ανταποκριτής.

«Μπορεί να αποδείξει ότι είναι ικανός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη, ότι δεν είναι μια αδύναμη, χαοτική και προβληματική χώρα, όπως φαίνεται όταν την βλέπει κανείς από έξω και αυτό θα ενισχύσει τη χώρα, αλλά κυρίως την κυβέρνηση Σαμαρά». Ο Κρίστιαν Φέλντ συμφωνεί με την άποψη ότι η προεδρία θα αποτελέσει εφαλτήριο για να ακουστεί ευρύτερα η φωνή της Ελλάδας, να ακουστούν δηλαδή θέματα και ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η αναθέρμανση της οικονομίας στις χώρες της κρίσης και η καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως των νέων, υπό την αίρεση βέβαια ότι μια προεδρία έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όπου τον τόνο και τις θέσεις δίνουν οι μεγάλες χώρες.

«Η Ελλάδα θα λάβει κι άλλη βοήθεια»

Ο Κρίστιαν Φελντ υποστηρίζει ότι ακόμη και σε βασικά θέματα που θα πρέπει να προωθήσει η ελληνική προεδρία, όπως η τραπεζική ενοποίηση, η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει διαπραγματευτική ικανότητα, κάτι που περιμένουν μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Εδώ βέβαια το μειονέκτημα είναι χρονικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου