Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Κλιματιστικά αντί για τζάκια

Κλιματιστικά αντί για τζάκια συστήνει στους καταναλωτές το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, αφού μάλιστα οι μελέτες λένε ότι είναι 60% φθηνότερα στη χρήση τους, ακόμη και αν δεν υπολογιστεί η παρεχόμενη έκπτωση στο κόστος του ρεύματος.

Εξίσου αποτελεσματικά, αλλά μετά την παροχή της έκπτωσης του 70% στο ρεύμα, είναι επίσης τα αερόθερμα, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και σχεδόν στο σύνολό τους τα θερμαντικά σώματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου η μέση χρήση ενός κλασικού τζακιού (20 κιλά ξύλα την ημέρα) κοστίζει περίπου 80 λεπτά έως 1 ευρώ την ώρα, ενώ η χρήση κλιματιστικού τις ημέρες που θα ισχύει η έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 5 ώρες και κάθε επιπλέον ώρα θα κοστίζει 15 λεπτά.

Αντίστοιχα, η χρήση ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος μετά την έκπτωση θα είναι δωρεάν για τις πρώτες δυόμισι ώρες και 30 λεπτά για κάθε επιπλέον ώρα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια να πείσει τους καταναλωτές να σβήσουν τα ρυπογόνα τζάκια και να στραφούν σε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, το ΥΠΕΚΑ έδωσε χθες συγκριτικά στοιχεία για το ποιες είναι οικονομικότερες λύσεις θέρμανσης.



Από αυτά προκύπτει ότι η παρεχόμενη έκπτωση επιτρέπει στο μέσο νοικοκυριό να χρησιμοποιεί για κάποιες ώρες την ημέρα δωρεάν ένα ηλεκτρικό μέσο θέρμανσης (αερόθερμο, ηλεκτρικό καλοριφέρ, κλιματιστικό).

Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες/4μηνο - όσο ο μέσος όρος πανελλαδικά - που θα σβήσει το τζάκι του και θα ανάψει ένα θερμαντικό ηλεκτρικό σώμα (ισχύος 1Kw), θα έχει δωρεάν ρεύμα για δυόμισι ώρες ημερησίως, κατά τις ημέρες εφαρμογής του μέτρου. Αν αποφασίσει να ζεσταθεί με κλιματιστικό των 9.000 BTU θα έχει δωρεάν ρεύμα για 4,8 ώρες ημερησίως και αν επιλέξει κλιματιστικό inverter των 12.000 BTU θα έχει δωρεάν ρεύμα για 4,9 ώρες ημερησίως.

Εννοείται ότι όσο μεγαλώνει η κατανάλωση ρεύματος τόσο αυξάνονται και οι δωρεάν ώρες χρήσης. Κάποιο νοικοκυριό λοιπόν με κατανάλωση 1.600 KWh/4μηνο που θα ανάψει κλιματιστικό 9.000 BTU θα έχει δωρεάν ρεύμα για 5,6 ώρες την ημέρα, ενώ ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2.000 KWh/4μηνο που θα επιλέξει το ίδιο ακριβώς μέσο θέρμανσης θα απολαύσει δωρεάν ρεύμα για 6,6 ώρες.

Οσον αφορά τους απόρους που για κάποιο λόγο δεν εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, τα αιτήματα για επανασύνδεση του ρολογιού τους υποβάλλονται με ρυθμό 100-120 την ημέρα. Συνολικά μέχρι σήμερα το ρεύμα έχει επανέλθει σε 5.124 νοικοκυριά. Μέτρα πάντως για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας πανευρωπαϊκά (50 εκατ. νοικοκυριά) πρόκειται να εισηγηθεί στο προσεχές Συμβούλιο υπουργών, ως προεδρεύων ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου