Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Δεν πλήρωσαν τα τέλη του 2014 95.000 ιδιοκτήτες ΙΧ

Μία «έκπληξη» περιμένει όσους φορολογούμενους επισκεφτούν την ιστοσελίδα του taxisnet για να δουν τις οφειλές τους, αφού θα διαπιστώσουν ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρώσουν έως και 3 επιπλέον φόρους.
Πρώτοι στη λίστα οι περίπου 95.000  ιδιοκτήτες  οχημάτων και μοτοσυκλετών που, ύστερα από διασταυρώσεις-εξπρές που διενήργησε αμέσως μετά την πρωτοχρονιά το υπουργείο Οικονομικών, εντόπισε όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, χωρίς να έχουν δηλώσει ακινησία του οχήματος στην εφορία.
Οι διασταυρώσεις έγιναν στο διήμερο 2 και 3 Ιανουαρίου που είχαν μείνει κλειστές οι εφορίες. Η καταμέτρηση έγινε την περασμένη Παρασκευή και διαπιστώθηκε ότι εισπράχθηκαν 1,081 δισ. ευρώ για 5,370 εκ. τέλη κυκλοφορίας του 2014. Ωστόσο βρέθηκαν και βεβαιώθηκαν προς είσπραξη (στην διπλάσια τιμή) και ανείσπρακτα Τέλη Κυκλοφορίας του 2013  και θα πρέπει να πληρωθούν έως την 31η.1.2014. Το ίδιο θα γίνει όμως και το 2015, για άλλους περίπου 90.000 ιδιοκτήτες που δεν προμηθεύτηκαν ακόμη τα τέλη του 2014.
Επιπλέον, στην ενημέρωση οφειλών του Taxisnet (https://www1.gsis.gr/taxisnet/info) οι φολογούμενοι θα βρουν και νέες «λυπητερές» που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 31.1.2014:
-          για το ΕΕΤΗΔΕ: βεβαιώθηκαν 1,645 εκατ. ανεξόφλητες ή μερικώς εξοφλημένοι λογαριασμοί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του 2012. Ειδοποίηση ανά υπόχρεο έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση www1.gsis.gr/webtax/incomefp/per.jsp (επιλογή «Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου»).
-          Για τον Φόρο Πολυτελείας: 7.081 υπόχρεοι θα δουν στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση τα εκκαθαριστικά για την 2η εκκαθάριση Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.
-          για τον ΦΑΠ: ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση εκκρεμών χρεωστικών και μηδενικών Φ.Α.Π.  ετών 2012 και 2013. Για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά η ημερομηνία πληρωμής 1ης δόσης είναι η 31η.1.2014, ενώ τα μηδενικά έχουν αναρτηθεί στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου (https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx) μέσω της οποίας γίνεται εκτύπωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους,  μέσα από την επιλογή της Διαχείρισης Λογαριασμού (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet)  να διορθώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (Διεύθυνση, email, Τηλέφωνα Επικοινωνίας) ώστε, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «ΕΓΚΑΙΡΑ και ΕΓΚΥΡΑ να ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν», δηλαδή να τους βρίσκει η εφορία για τα χρέη τους. Επίσης μπορούν και από μόνοι τους να ενημερωθούν για …πιθανές οφειλές, από την επιλογή της Προσωποποιημένης Πληροφόρησης Στοιχεία Οφειλών στο TAXISnet (https://www1.gsis.gr/taxisnet/info).
Τέλος τα εκκαθαριστικά 4μηνης διάρκειας
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), ανακοίνωσε και άλλες αλλαγές που έγιναν στη διάρκεια του προγραμματισμένου κλεισίματος των TAXIS και TAXISnet στις 2 & 3 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα:
1.            Για περίπου 70 ειδών φορολογικές δηλώσεις, η υποβολή τους αποδεσμεύεται από την πληρωμή, σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης. Κατά την οριστική υποβολή της δήλωσης παράγεται και εκτυπώνεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.), ώστε ο υπόχρεος έγκαιρα να μπορεί να πληρώσει στις Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ.
2.   Άλλαξε το Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας ώστε να έχει πλέον 2 μήνες ισχύος αντί 4. Επιπλέον μέσω της εφαρμογής απαιτούνται σαν πρόσθετη προϋπόθεση χορήγησης, οι δηλώσεις Φ.Ε. και Φ.Π.Α. της τελευταίας 5ετίας.
3. Άλλαξαν οι εφαρμογές χρεών και πληρωμών φόρων (Βεβαιώσεις δηλώσεων και χορήγηση Τ.Ο., β. Επανεκτύπωση Τ.Ο. με βάση το Α.Φ.Μ., Διαχείριση Ρύθμισης Χρεών. Εμφάνιση και εκτύπωση Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), Κεντρική Εικόνα Φορολογούμενου (εμφάνιση ταυτοτήτων οφειλών), Ταυτότητα Οφειλής Παρακράτησης (Τ.Ο.Π.),  Ταυτότητα Οφειλής Βεβαίωσης (Τ.Β.Ο.), πίστωση και διαχείριση εισπράξεων και προσαυξήσεων ενώ χρέη τα οποία βεβαιώνονται από 1.1.2014 και δόσεις των χρεών που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από 1.1.2014 επιβαρύνονται με τους κατά περίπτωση τόκους και πρόστιμα).
Επιπλέον, η Δ.ΗΛΕ.Δ. ενημερώνει ότι τέθηκαν σε λειτουργία έξι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο περιβάλλον του TAXISnet, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη (αποφυγή επίσκεψης στη Δ.Ο.Υ.) και τη μείωση διαχειριστικού κόστους των Δ.Ο.Υ.
Αυτές είναι:
1.            Δήλωση Απόδοσης Προκαταβλητέου Φόρου στις Αμοιβές Αρχιτεκτόνων & Μηχανικών,
2.            Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου Φόρου Εισοδήματος Εργολάβων,
3.            Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου Φόρου από Προμήθειες κάθε είδους αγαθών ή Παροχής Υπηρεσιών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ., κτλ.,
4.            Γενική και Συγκεντρωτική Εικόνα Ρυθμίσεων (στην επιλογή Προσωποποιημένης Πληροφόρησης) και εκτύπωσης της «Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)» για την πληρωμή σε Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ. στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet/info,
5.            Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για Φυσικά Πρόσωπα. Εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) χωριστά. Για το έτος 2014 χορηγείται πιστοποιητικό για τα έτη 2010-2013, https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx,
6.            Συμφωνητικά Μίσθωσης και Αποδεικτικό Υποβολής. Υποβολή – Αποδοχή δηλώσεων στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας στις οποίες ο πολίτης εμφανίζεται ως εκμισθωτής ή μισθωτής. Η υποβολή γίνεται στη διεύθυνση www1.gsis.gr/sgsisapps/plcs μέσω ηλεκτρονικής φόρμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου