Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ισοδύναμα 1 δισ. αν ισχύσουν οι επιστροφές στα ειδικά μισθολόγια

Στάση αναμονής μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του διρίου για τους ενστόλους σε 15-20 ημέρες

Να πάρει πίσω με άλλους τρόπους ό,τι ποσά αναγκαστεί να δώσει πίσω στους στρατιωτικούς και τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, κατ’επιταγήν του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Τη «βόμβα» έριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, δηλώνοντας στους Financial Times πως αν επιστραφούν αναδρομικά οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια από τον Αύγουστο του 2012, τότε η κυβέρνηση θα αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα ύψους 1 δισ. για να καλύψει το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό. Στην πραγματικότητα όμως, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως η «ζημιά» για τον προϋπολογισμό είναι μάλλον πολύ μικρότερη και ίσως δεν ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η δήλωση του κυρίου Σταϊκούρα αφορούσε στο ενδεχόμενο η απόφαση του ΣτΕ να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, Δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, ιερείς) οπότε το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό την τριετία 2012-2013-2014  θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ. Όπως σημείωσε «αν αναγκαστούμε θα εκτελέσουμε την απόφαση, αλλά θα είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε και ισοδύναμα φορολογικά μέτρα σε μόνιμη βάση».

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το αν και κατά πόσον η απόφαση του ΣτΕ αποδειχθεί ότι είναι «εμπροσθοβαρής», αν δηλαδή περιορίζεται μόνο στις μειώσεις που έγιναν αναδρομικά το 2012  ή αν το σκεπτικό της επεκτείνεται και στην παράταση του μέτρου των μειώσεων κατά το 2013 ή και στο μέλλον, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ.

Απέναντι στην απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφύγει δικαστικά και θα πρέπει να την εφαρμόσει. Θα αναμένει όμως τουλάχιστον 15-20 ημέρες μέχρι να καθαρογραφεί, όπως υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

«Μικρό καλάθι»

Πληροφορίες από δικαστικές πηγές πάντως ανέφεραν πως το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι πως η Ολομέλεια του ΣτΕ τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι στις μειώσεις που επιβλήθησαν αναδρομικά στους ενστόλους. Αν τελικώς το σκεπτικό της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου ακυρώσει μόνο τις μειώσεις που επιβλήθησαν τους μήνες Αύγουστο του 2012 έως και τον Φεβρουάριο του 2013 (δηλαδή πριν εφαρμοστεί το Μνημονιακό μέτρο), τότε το δημόσιο θα περιοριστεί να επιστρέψει έως και 50 εκατ. ευρώ το πολύ, όπως υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ένα τέτοιο ποσό θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών πως καλύπτεται σχετικά εύκολα, ειδικά μάλιστα εάν αποδειχθεί ότι τις προσφυγές έκαναν οι σύλλογοι των υπηρετούντων στις ΕΔ και τα Σώματα Ασφαλείας, οπότε θα χρειαστεί να γίνουν  νέες προσφυγές για να λάβουν αποζημιώσεις μεμονωμένα άτομα.

Τι φοβούνται στην κυβέρνηση

Αν όμως το σκεπτικό αναφέρει και άλλους λόγους, πέραν της αναδρομικότητος, εξαιτίας των οποίων ζητεί την ακύρωση των μειώσεων (πχ ότι επιβλήθησαν όχι για λόγους ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος αλλά για να καλυφθούν «τρύπες» από άλλα μέτρα του Μνημονίου που είχαν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια και δεν εφαρμόστηκαν), τότε μπορεί να καταρριφθούν συλλήβδην όλες οι αποφάσεις μειώσεων για τους ενστόλους και τα ειδικά μισθολόγια.

Σε περίπτωση που καταπέσουν οι μειώσεις αυτές, η «εύκολη λύση» στην οποία σχεδιάζει να καταφύγει αν χρειαστεί η κυβέρνηση, είναι να επιβληθούν με άλλο νόμο οι ίδιες ή άλλες μειώσεις μισθών, ελαφρώς χαμηλότερες όμως και με άλλο τρόπο εφαρμογής ή άλλη ονομασία -όπως για παράδειγμα έπραξαν  «καταργώντας» το ΕΕΤΗΔΕ και επιβάλλοντας το ΕΕΤΑ στα ακίνητα. Έτσι θα δείξει μεν η κυβέρνηση ότι συμμορφώνεται στην τελεσίδικη δικαστική απόφαση και τηρεί τη νομμιότητα, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν άλλα 1-2 χρόνια μέχρι να κριθεί και αυτό το νέο μέτρο στα δικαστήρια.

Την υπόνοια πάντως ότι το ανώτατο δικαστήριο δεν αμφισβητεί πως οι μειώσεις επιβλήθησαν για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος -και άρα δεν θα καταπέσουν- ενισχύει και ότι σχεδόν ταυτόχρονα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματικές και νόμιμες τις περικοπές αποδοχών που έγιναν στο προσωπικό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και στο μισθολόγιο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

Αντιφατικές αποφάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέτασε σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών τις προσφυγές που είχαν καταθέσει ο πρόεδρος και εργαζόμενοι στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011) και καθορίζει τις αποδοχές των απασχολούμενων στις Αρχές (επιστημονικό προσωπικό, δικηγόροι κ.λπ.).

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ο πρόεδρος και ο β΄ αντιπρόεδρος της επίμαχης Αρχής, Νικ. Βασιλάκος και Μιλτ. Ασλάνογλου, αντίστοιχα και 19 εργαζόμενοι στην ΡΑΕ (12 ειδικοί επιστήμονες και 7 δικηγόροι), καθώς και 90 εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (12 δικηγόροι και 78 ειδικοί επιστήμονες).

Οι απασχολούμενοι στην ΡΑΕ ζητούσαν να ακυρωθεί η από 28 Φεβρουαρίου 2012 απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού και των δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η από 28.2.2012 υπουργική απόφαση, κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καθιερώθηκαν οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού  προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η κατάταξη και εξέλιξή του σε μισθολογικά κλιμάκια.

Από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά και παράνομα τα εκκαθαριστικά φύλλα μισθοδοσίας τους, κατά το μέρος που περιεκόπησαν οι αποδοχές τους, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4024/2011.

Η δημοσίευση των τριών αποφάσεων αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο το αργότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου