Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

“Ράλι” δύο ημερών για τους φορολογούμενους

Αγώνα δρόμου διάρκειας... δύο ημερών πρέπει να κάνουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι που καλούνται ως την 31η Δεκεμβρίου, δηλαδή τη Δευτέρα και την Τρίτη, να πληρώσουν συνολικές οφειλές άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και Εφορίες.

Το ημερολογιακό τέλος του 2013 συμπίπτει με τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2014, με περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες να μην έχουν ακόμη πληρώσει για το “σήμα”, αλλά και με την προθεσμία για την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης του Φόρου Εισοδήματος του 2013, της πέμπτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012, της τρίτης δόσης του ΦΑΠ για το 2013, του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων αλλά και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Είναι προφανές πως τις επόμενες δύο εργάσιμες ημέρες θα επικρατήσει το αδιαχώρητο σε τράπεζες και Δ.Ο.Υ από τη στιγμή μάλιστα που επισήμως το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει λόγο για παράταση στην προθεσμία των τελών κυκλοφορίας.

Εξάλλου αναμένεται να συνεχισθεί αμείωτο και το “κύμα” καταθέσεων πινακίδων από ιδιοκτήτες ΙΧ που αδυνατούν να καταβάλλουν τα τέλη για το 2014. Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, μέχρι σήμερα, περισσότερα από 90.000 αυτοκίνητα τέθηκαν σε ακινησία.

Να σημειωθεί πως τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες καταβολές οφειλών είναι ιδιαίτερα “τσουχτερά”. Συγκεκριμένα για εκπρόθεσμη καταβολή του φόρου εισοδήματος, προβλέπεται πλέον τόκος 8,75% από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών θα υπάρξει και πρόστιμο 10% επί του αρχικού κεφαλαίου, ενώ για εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας το αντίτιμο αυτών διπλασιάζεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου