Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΖΗΝ: Τα αποτελέσματα αξιολόγησης των μαθητών ανά Νομό σχ. έτους 2012-13

Ανακοινώθηκαν τα  αποτελέσματα ανά νομό, των μετρήσεων των μαθητών που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου έτους εφαρμογής του προγράμματος.
Τα χαρακτηριστικά των μαθητών που αξιολογήθηκαν ήταν:
1) Σωματική Διάπλαση (ύψος, βάρος, περίμετρος μέσης),
2) Φυσική Κατάσταση (παλίνδρομο τεστ αντοχής 20μ, άλμα σε μήκος χωρίς φορά, αναδιπλώσεις σε 30 δευτερόλεπτα, παλίνδρομο τεστ ταχύτητας 10Χ5 μέτρα, δίπλωση από καθιστή θέση με τεντωμένα γόνατα),
3) Επίπεδο Φυσικής Δραστηριότητας,
4) Καθιστικές Δραστηριότητες και
5) Διατροφικές Συνήθειες.

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ    ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ    ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ    ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ    ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ    ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ    ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ    ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ    ΝΟΜΟΣ
ΧΙΟΥ
   
1,5 εκ ευρώ από τον ΟΠΑΠ για το ΕΥΖΗΝ στα Δημοτικά και Γυμνάσια

Με το ποσό του  1.500.000 ευρώ για το διάστημα από το τρέχον έτος 2013 μέχρι και το 2017 θα χρηματοδοτεί ο ΟΠΑΠ το πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ΕΥΖΗΝ, σύμφωνα με τα πρακτικά της απόφασης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ:Το ΕΥΖΗΝ περιορίζεται στους μαθητές που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γονέα
Το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων)  περιορίζεται στους μαθητές και τις μαθήτριες για τους/τις οποίους/ες υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γονέα / κηδεμόνα τους για τη συμμετοχή τους. Επομένως η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική.

Σε ηλεκτρονική βάση του υπ. Παιδείας τα αποτελέσματα του ΕΥΖΗΝ
Tα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ που υλοποιείται στα Δημοτικά και Γυμνάσια καθώς και κάθε σχετική μέτρηση ή πρωτογενές υλικό  καταγράφηκαν  σε ηλεκτρονική βάση του υπουργείου   με διασφάλιση κάθε προσωπικού δεδομένου, σύμφωνα με τις έγγραφες διαβεβαιώσεις  του  υπουργείου Παιδείας , στη Βουλή. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο:
Α. Κατά την καταγραφή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποιον αντιστοιχεί η κάθε μέτρησης και συνεπώς δεν μπορούν να διαρρεύσουν  στοιχεία σε καμία ιδιωτική εταιρεία ή άλλο φορέα.
Β. Ενημέρωση για τα σχετικά στοιχεία θα λάβουν μόνο οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών –τριών, από τη Διεύθυνση του σχολείου τους σε κλειστό φάκελο.
Γ. Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των διαδικασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος και στη συνέχεια η βέλτιστη οργάνωση του προγράμματος για το σχολικό έτος 2013-14.
Δ. Το τελικό αποτέλεσμα της επιστημονικής επεξεργασίας του προγράμματος καθώς και όλες οι προηγηθείσες μετρήσεις και καταγραφές ανήκουν  στο υπουργείο Παιδείας.
Ε. Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, βάσει της σύμβασης  του με τον ΟΠΑΠ, έχει αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη της επεξεργασίας των δεδομένων.
Το πρόγραμμα 
Σύμφωνα με την  σχετική υπουργική απόφαση στο Δημοτικό Σχολείο το πρόγραμμα αναπτύχθηκε  σε δύο φάσεις.
Στην Α’ φάση κλήθηκαν  οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής των Δημοτικών  Σχολείων στο πλαίσιο του μαθήματός τους, να διενεργήσουν τις μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης και οι Νηπιαγωγοί μόνο τις μετρήσεις σωματικής διάπλασης έως 31/3/2013, σύμφωνα με  επισυναπτόμενες οδηγίες και να καταγράψουν σε έντυπα τα αποτελέσματα. 
Στη Β΄ φάση η οποία θα διήρκησε από 1/4/2013 έως 31/5/2013 διεξήχθη  η αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου στο οποίο εισήχθησαν  και τα δεδομένα των μετρήσεων της α’ φάσης (σωματική διάπλαση & φυσική κατάσταση των μαθητών). Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των μετρήσεων κάθε παιδιού έγινε  αυτόματη επεξεργασία των δεδομένων και θα δημιουργείται μονοσέλιδη Ατομική Αναφορά για κάθε μαθητή με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων .
Η απόφαση προέβλεπε ότι για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, η καταγραφή των μετρήσεων των μαθητών στην ηλεκτρονική φόρμα θα γίνεται μόνο με τη χρήση του Αριθμού Μητρώου.
 Οι αξιολογήσεις συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των παιδιών θα
γίνονται  από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο το οποίο έχει και την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος (Καθηγητής Λ. Συντώσης).
​Το Ε.Υ.ΖΗ.Ν είναι πρόγραμμα του Υ.ΠΑΙ.Θ για παροχή πολύτιμων πληροφοριών στους γονείς σχετικά με την υγεία των παιδιών τους.

Το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. υλοποιείται με βάση τρεις άξονες: την αξιολόγηση παραμέτρων υγείας σε παιδιά και έφηβους, την ενημέρωση/εκπαίδευση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων, καθώς και την παρέμβαση στο σχολείο, την οικογένεια, και το σύνολο της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας και – κάθε έτος – καταγράφει και αξιολογεί τον ρυθμό ανάπτυξης, τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Ταυτόχρονα, το Ε.Υ.ΖΗ.Ν., μέσα από παράλληλες ενέργειες, παρέχει διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση και εκπαίδευση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τέλος, με συγκεκριμένες δράσεις, το Πρόγραμμα παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας.
Οι επιμέρους στόχοι του Προγράμματος είναι οι εξής:
    Η πρόσβαση όλων των μαθητών και των γονέων σε πολύτιμες υπηρεσίες που αφορούν την υγεία τους – ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση δεν θα ήταν εφικτή λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων περιορισμών.
    Η ενημέρωση των γονέων ως προς τη διαχρονική εξέλιξη της ανάπτυξης των παιδιών τους, με βάση την ετήσια «Ατομική Αναφορά Ανάπτυξης, Διατροφής και Φυσικής Κατάστασης Μαθητή».
    Η πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία των παιδιών και των εφήβων.
    Η παροχή συμβουλών και οδηγιών στους γονείς για θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών τους.
    Η επιμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν την προαγωγή της υγείας των μαθητών
    Η ενίσχυση του ρόλου του σχολείου και ειδικότερα των εκπαιδευτικών σε σχέση με την αγωγή υγείας.
    Η σύνδεση σχολείου, οικογένειας και κοινωνίας μέσα από τη συνεργασία γονέων – εκπαιδευτικών, αλλά και τις παράλληλες δράσεις που υλοποιούνται για το κοινωνικό σύνολο.
    Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών υγείας.
Για διασφάλιση της ποιότητας, την παρακολούθηση του έργου έχει αναλάβει επιτροπή με μέλη Καθηγητές διατροφής και εργοφυσιολογίας από τα Πανεπιστήμια: Χαροκόπειο, ΕΚΠΑ, ΔΠΘ και ΑΠΘ. Στην επιτροπή συμμετέχουν, επίσης, Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής και άλλοι επιστήμονες από τους τομείς της διατροφής, φυσικής αγωγής και υγείας.
Ο εμπνευστής του προγράμματος κ. Γιάννης Ιωαννίδης (πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού) δήλωσε για το Πρόγραμμα:
"Το Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν (Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων) είναι μια πρωτοπόρα προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την πρόληψη ή αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία των μαθητών. Αυτό θα γίνει με διαρκή ενημέρωση των γονέων των μαθητών για θέματα που σχετίζονται με το ρυθμό ανάπτυξης των παιδιών τους καθώς επίσης και των συνηθειών τους σε θέματα διατροφής και άσκησης.
Η δράση αυτή συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου του σχολείου και στη σύνδεσή του με την κοινωνία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου