Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανός συνεργάτης της Μέρκελ ξεκαθαρίζει: "Νέο δάνειο θα φέρει και νέο Μνημόνιο"

- "Νέο πακέτο βοήθειας θα φέρει νέα μέτρα" δηλώνει κατηγορηματικά ο γερμανός βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ, Νόρμπερτ Μπάρτλε
- Προβλέπει ανάπτυξη από το 2020 και μετά
- "Οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν μόνο στα χαρτιά" αναφέρει
- Αποκλείει κούρεμα του χρέους γιατί το θεωρεί λάθος
- Μέσα στο 2014 θα αποφασιστούν όλα

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, να αποκλείει νέα μέτρα, ωστόσο οι Γερμανοί φαίνεται πως έχουν άλλα κατά νου.. Ο στενός συνεργάτης της Άγκελα Μέρκελ, βουλευτής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Νόρμπερτ Μπάρτλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, τονίζει πως στα μέσα του 2014 θα αποφασιστούν τόσο οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όσο και το νέο μνημόνιο κάνοντας σαφές πως "το νέο πακέτο θα φέρει νέα μέτρα". Προβλέπει επίσης πως θα χρειαστούν ακόμη 4-6 χρόνια για να επανέλθει η Ελλάδα, δηλαδή καλό 2020!
Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, σε ερώτηση γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη οριστική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας απαντά πως η χώρα είναι σε καλό δρόμο μεν αλλά δεν προχωρά γρήγορα σε διαρθρωτικές αλλαγές κι επίσης πως έχασε χρόνο με την αλλαγή της κυβέρνησης.
"Είναι λάθος το κούρεμα... Χρειάζεστε πίεση, εαν δεν έχετε πίεση δεν κάνετε τις μεταρρυθμίσεις"
Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ίδιος διευκρινίζει πως πρόεκιατι γαι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας γιατί το χρέος αυξάνεται στο 150-160% του ΑΕΠ ενώ θα πρέπει να φτάσει το στόχο του 120%. "Η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμη 3 περίπου χρόνια για να φτάσει αυτό το στόχο. Ένα κούρεμα νομίζω πως είναι ο λανθασμένος τρόπος" σημειώνει και συνεχίζει "Ένα κούρεμα θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για την εμπιστοσύνη στο ευρώ και σε ολόκληρη της ευρωζώνη. Δεύτερον, ένα νέο κούρεμα θα περιλάμβανε και το δημόσιο τομέα άρα είναι τα χρήματά μας που θα χαθούν. Επίσης, αποτελεί λανθασμένο μήνυμα για την Ελλάδα γιατί σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα νομίζει πως - εαν περιμένουμε αρκετά θα μας κάνουν κι άλλο κούρεμα-". Ο γερμανός βουλευτής λέει μεταξύ άλλων "Χρειάζεστε πίεση... Εαν δεν έχετε πίεση για να κάνετε τις συμφωνημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δε θα τις κάνετε και αυτό το εξέφρασε και η τρόικα στην τελευταία της έκθεση. Για παράδειγμα τι έχει γίνει με τους 12.500 υπαλλήλους που θα έμπαιναν στο πρόγραμμα κινητικότητας; Τι έχει γίνει με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων;" αναφέρει. Ως εναλλακτική του κουρέματος δεν αποκλείει μείωση των επιτοκίων κι επιμήκυνση των ομολόγων ωστόσο για κάτι τέτοιο δεν μπορούν να πάρουν απόφαση παρά μόνο στα μέσα του επόμενου έτους. "Είναι λάθος να συζητάμε τώρα για νέο κούρεμα και για νέο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής... Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε τέτοια πράγματα" τονίζει.
"Οι αποφάσεις της Βουλής για τις μεταρρυθμίσεις είναι μόνο στα χαρτιά ακόμη"
Στο ερώτημα αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω οικονομική στήριξη, για τρίτο πακέτο και αν ναι υπό ποιους όρους, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο φαίνεται πιθανό. "Το ΔΝΤ λέει ότι θα χρειαστούν 10-12 δισ. ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια μέχρι το 2016. Αν αυτό το νούμερο έιναι το ίδιο στα μέσα του επόμενου έτους τότε μπορούμε να αποφασίσουμε για τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Πρέπει να περιμένουμε μήπως οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία και τη δημόσια διοικηση δείξουν κάποια αλλαγή. Οι αποφάσεις της Βουλής όμως είναι μόνο στα χαρτιά ακόμη. Για περισσότερα χρήματα χρειάζονται αποτελέσματα. Εαν δεν υλοποιήσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεςι που έχουν αποφασιστεί, δεν μπορείτε να πάρετε περισσότερα χρήματα" λέει κατηγορηματικά.
"Εαν λάβετε τρίτο πακέτο βοήθειας, θα έχετε και άλλο ένα μνημόνιο"
Στην ερώτηση για τον εαν έχουμε τελικά τρίτο πακέτο βοήθειας, αυτό θα συνοδευτεί με νέα μέτρα, ο γερμανός βουλευτής είναι κάθετος "Ναι βέβαια. Εαν λάβετε τρίτο πακέτο βοήθειας, θα έχετε και άλλο ένα μνημόνιο. Η διάρκειά του θα εξαρτηθεί από τις κατευθυντήριες γραμμές του πακέτου".
Τέλος, ο συνεργάτης της Μέρκελ, διευκρινίζει σχετικά με την πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί από την τρόικα πως ο ίδιος πιστεύει πως είναι η σωστή συνταγή. Όπως λέει χαρακτηριστικά "Είναι ένα καλό μείγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Γιατί λιγότερη λιτότητα; Θα επιστρέψετε στην αφετηρία. Πρέπει να πάτε στη ρίζα του προβλήματος όχι μόνο στην επιφάνεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου