Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Έτοιμος ο φόρος ακινήτων – Μπαίνει σε διαβούλευση άμεσα

Όλα δείχνουν, τουλάχιστον αυτό λένε οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ότι ακόμη και σήμερα ο νέος φόρος των ακινήτων που θα αντικαταστήσει ΦΑΠ και χαράτσι μέσω ΔΕΗ θα δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση.

Ο νέος φόρος των ακινήτων είναι από τα προαπαιτούμενα σε ετούτη τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες. Οι τροϊκανοί δεν πρόκειται να ανάψουν το πράσινο φως εάν δεν δουν έτοιμο και ψηφισμένο τον νέο νόμο για τη φορολογία των ακινήτων
Ο νέος φόρος αναμένεται να περιλαμβάνει αντί 9, 33 διαφορετικούς συντελεστές και προοδευτικότητα στη φορολόγηση βασισμένη σε κλίμακες που θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό και θα φτάνουν ακόμη και τα 23 ευρώ.
Βασική διαφορά με τον ΦΑΠ είναι ότι το κάθε ακίνητο θα υπολογίζεται ξεχωριστά και όχι στο σύνολο της περιουσίας.
Επίσης θα αφορά σε όλα τα ακίνητα από την πρώτη κατοικία, μέχρι αγροτεμάχια, εκτός σχεδίου οικόπεδα, ξενοίκιαστα σπίτια και καταστήματα κλπ.
Το υπουργείο υπολογίζει ότι ο νέος φόρος θα πρέπει να επιφέρει έσοδα ύψους 4κ,1 δισ. ευρώ στα Ταμεία του Κράτους και έτσι οι εξαιρέσεις ελαχιστοποιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου