Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Θολό παραμένει το τοπίο για εφάπαξ και επικουρικές

Από την 1η Δεκεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ταυτόχρονης ηλεκτρονικής δήλωσης της καταβολής εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλουν οι εργοδότες.
Το σύστημα, θα καλύψει τουλάχιστον 1.200.000 εργαζομένους και στόχο έχει την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, δεδομένου ότι οι βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία επικούρησης και εφάπαξ υπολογίζονται σε τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ.
Όπως εκτιμάται, από το νέο σύστημα θα εξοικονομηθούν περίπου 70 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ θα μειωθεί στο μισό ο απαιτούμενος χρόνος για απονομή της σύνταξης.
Συγκεκριμένα μέσω της νέας πλατφόρμας ΑΠΔ, θα επιτυγχάνεται η ταυτόχρονη υποβολή εισφορών τόσο για την κύρια ασφάλιση και σύνταξη, όσο και των στοιχείων για τις εισφορές οι οποίες αναλογούν στα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑ) και στα ταμεία πρόνοιας (ΤΑΠΙΤ) με στόχο να περιοριστεί η εκτεταμένη «εισφοροαποφυγή» μέσω της μη απόδοσης των εισφορών που παρακρατούνται από τους μισθούς, αλλά δεν αποδίδονται.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τον περαιτέρω σχεδιασμό του υπουργείου για τις συντάξεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στους δανειστές, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2014:
-Οι παροχές επικούρησης και εφάπαξ θα υπολογίζονται με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Για τους νέους ασφαλισμένους δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί, ενώ για τους παλαιότερους μελέτες προεξοφλούν μειώσεις έως και 30%.
-Επίσης, καθιερώνεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος με συνέπεια ανά τρίμηνο να επανεξετάζεται το ύψος των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, ακόμη και αυτών που ήδη καταβάλλονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου