Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Προς παράταση δύο ταχυτήτων για την υποβολή του εντύπου

Συνεχίζεται το αλαλούμ των δηλώσεων Ε9, η διορία των οποίων εκπνέει -τυπικά- στις 15/9 για τα φυσικά πρόσωπα. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες,  μια πρωτοφανούς είδους παράταση (υποβολή δηλώσεων της μισής δήλωσης Ε9 έως τέλος Σεπτεμβρίου και… της άλλης μισής τον Νοέμβριο), ενώ ακόμα δεν έχουν άλλη άκρη οι φορολογούμενοι πώς πρέπει να δηλώσουν και τι στη δήλωση αυτή που κάνουν. 
Η «παγίδα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «τακτοποιήσει» τις αυθαίρετες κατασκευές είναι ότι αλλιώς πρέπει να δηλωθεί –για να φορολογηθεί- ένα αυθαίρετο αν «τακτοποιήθηκε» με το νόμο Σουφλιά ή με το νόμο Μπιρμπίλη ή με το νόμο Παπακωνσταντίνου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη και νέα διαδικασία υποβολής τακτοποίησης με άλλο νόμο. Δεν υπάρχει όμως μία γενική οδηγία για όλες τις τακτοποιήσεις, με αποτέλεσμα κάθε φορολογούμενος να δηλώνει αλλιώς κάθε ακίνητο που καταχωρεί.
Επιπλέον, ο φορολογούμενοι βρίσκονται σε σύγχυση και για το πώς θα δηλώσουν τα αγροτεμάχιο όπου βρίσκεται ένα αυθαίρετο ακίνητο, αν δηλαδή θα πάει στον πίνακα 2 όπου το δήλωναν από παλιά σαν αγροτεμάχιο ή θα πάει στον πίνακα 1 σαν οικόπεδο μαζί με τα τετραγωνικά της αυθαίρετης κατοικίας που για πρώτη φορά δηλώνεται σαν κύρια κατοικία. 
Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι έγγαμοι –και οι λογιστές τους- όταν ανακαλύπτουν ότι η σύζυγος είχε ζητήσει την έκδοση κλειδαρίθμου, οπότε το σύστημα Taxisnet δεν επιτρέπει την κοινή δήλωση και ζητά να γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου