Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Η εφορία μπλοκάρει 150.000 εκκαθαριστικά

Μάταια περίμεναν το εκκαθαριστικό της εφορίας περίπου 150.000 φορολογούμενοι, καθώς οι δηλώσεις τους έχουν τσεκαριστεί για έλεγχο και δεν πρόκειται να ξεμπλοκαριστούν εάν δεν σπεύσουν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που τους ζητούνται με ηλεκτρονικά μηνύματα το τελευταίο διήμερο.
Η καταληκτική προθεσμία που τους δίδεται είναι η 26η Σεπτεμβρίου, αν και το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι οι έλεγχοι στις δηλώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 16 του μηνός.
«Κατά την εξέταση των στοιχείων που δηλώσατε με τη δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2013, προέκυψε η ανάγκη ελέγχου των παραστατικών που πιστοποιούν την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να προσκομίσετε ή να αποστείλετε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή εκτύπωση της δήλωσης με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος, μέχρι 26.9.2013. Σε αντίθετη περίπτωση η δήλωσή σας θα προωθηθεί για έλεγχο». Αυτό αναφέρει το μήνυμα που λαμβάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι ή αντικρίζουν μπαίνοντας με τους κωδικούς τους στο taxisnet για να δουν τι απέγινε η δήλωσή τους.
Μετά τις νέες προσκλήσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε επιπλέον 150.000 φορολογουμένους για να καταθέσουν δικαιολογητικά για όσα δήλωσαν στο Ε1, πληθαίνουν οι ουρές στις εφορίες, καθώς τα χρονικά περιθώρια που δίδονται τόσο σε αυτούς όσο και στους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. να ελέγξουν τα στοιχεία είναι ασφυκτικά.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαχειριστούν σωστά τα χρονικά περιθώρια που έχουν και παράλληλα να ελπίζουν στην κατανόηση του εφόρου ώστε να τους δεχθεί εκπρόθεσμα χωρίς πρόστιμο, ή να βάλουν τα δικαιολογητικά σε έναν φάκελο και να τα ταχυδρομήσουν με συστημένη αλληλογραφία προς την εφορία, για να προλάβουν τυπικά τις προθεσμίες, χωρίς να ταλαιπωρούνται και να χάνουν χρόνο στις ουρές.
Για τις ημερομηνίες, πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί το εξής: στον νόμο 4183/2013 (ΦΕΚ 186Α 11/9/2013), προστέθηκε διάταξη που ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία τη 16η Σεπτεμβρίου για την προσκόμιση των δικαιολογητικών, για όσους φορολογούμενους έως την 30η Αυγούστου είχε εκδοθεί ειδοποίηση από τη ΓΓΠΣ, κατά την υποβολή της δήλωσής τους. Προφανώς, πρόκειται για διαφορετική «ομάδα» φορολογουμένων που έλαβε ειδοποιητήριο για έλεγχο νωρίτερα, ενώ όσοι έλαβαν το τελευταίο διήμερο πάνε για τις 26 Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, και επειδή γύρω από το θέμα έχει υπάρξει σύγχυση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν για την καταληκτική γι' αυτούς ημερομηνία και στη συνέχεια να ταχυδρομήσουν ή να σπεύσουν στην εφορία με τα δικαιολογητικά.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου