Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Το κρυφό παράθυρο για την παράταση


Την επίσπευση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων χωρίς να προκληθεί πανικός και άγχος στους πολίτες επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο. Λίγο πριν τα μπάνια του λαού το υπουργείο Οικονομικών βλέπει ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία για την κατάθεση των δηλώσεων εισοδημάτων είναι απογοητευτικά με αποτέλεσμα να πέφτουν έξω οι προβλέψεις για την συγκέντρωση χρημάτων στα δημόσια ταμεία. 
Οι περισσότεροι φορολογούμενοι περιμένουν μέχρι το... παρά πέντε για την υποβολή των δηλώσεων προκειμένου να καθυστερήσει και το εκκαθαριστικό που θα περιλαμβάνει τον φόρο που θα πρέπει να καταβληθεί. 
Η άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει παράταση προκάλεσε έντονο άγχος σε πολίτες και φοροτεχνικούς προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες. Ωστόσο, αφήνεται ένα «κρυφό» παράθυρο για ορισμένους φορολογούμενους προκειμένου να κινηθούν πιο άνετα για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. 
Πιο συγκεκριμένα για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση λαμβάνεται υπόψιν το ευνοϊκότερο ψηφίο του ΑΦΜ του ενός εκ των δύο. Εάν δηλαδή ο ένας σύζυγος έχει ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και τους άλλους σύζυγου σε 4 τότε η δήλωση πρέπει να υποβληθεί την ημέρα που λήγει η προθεσμία για το 4. 
Μέχρι στιγμής από την παράταση που έχει δοθεί οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να κατατεθούν ως εξής: 
• Για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013
• για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013
• για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013
• για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013
• για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013
• και για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013. 
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθεί σιωπηρή παράταση καθώς οι φορολογούμενοι τρέχουν πάντα την τελευτά στιγμή για τις δηλώσεις ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης ανέφερε στον ΒΗΜΑ FM ότι «αν είναι να δώσουμε σιωπηρή παράταση, πώς θα το πούμε, αν είναι σιωπηρή; Η προσπάθειά μας είναι να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο. Επανεξετάζουμε κάθε μέρα τα δεδομένα για να δούμε πόσοι έχουν υποχρέωση και δεν έχουν καταφέρει να την εκπληρώσουν. Εξετάζουμε τα πάντα και βλέποντας και κάνοντας… θα κοιτάξουμε τι θα κάνουμε».
Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ανέφερε πως η τρίτη εκκαθάριση θα γίνει το Σαββατοκύριακο. «Μέχρι το τέλος του μηνός, θα έχουμε εκκαθαρίσει όποια δήλωση γίνει ως τότε και όποιος κάνει δήλωση ως το τέλος του μηνός, θα έχει τις τρεις δόσεις (για την εξόφληση του φόρου)», διευκρίνισε ο γ.γ. Εσόδων.
Για τις ρυθμίσεις οφειλών ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι όσο πιο νωρίς κάνει κάποιος τη ρύθμιση τόσο πιο πολλές δόσεις παίρνει. Έτσι, αν κάνει κανείς τη ρύθμιση έως το τέλος του μήνα θα πάρει 48 δόσεις, τον επόμενο 47 κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου