Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ερχονται τα πρώτα εκκαθαριστικά

Σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι ποσά φόρων για μισθωτούς, συνταξιούχους και λοιπά φυσικά πρόσωπα περιέχουν τα πρώτα 780.000 εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων που ταχυδρομούνται εντός των επομένων ημερών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό ποσό των φόρων που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των πρώτων 780.000 φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι μόλις 175 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι από την εκκαθάριση των πρώτων 900.000 δηλώσεων είχαν βεβαιωθεί φόροι ύψους 820 εκατ. ευρώ, πράγμα που προοιωνίζεται «τρύπα» στα έσοδα του Δημοσίου.
Από το πρώτο κύμα των εκκαθαριστικών προκύπτει ότι περίπου 1 στους 3 θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους, ενώ μόλις 1 στους 13 θα κληθεί να εισπράξει επιστροφή φόρου.
Αναλυτικότερα από τους 780.000 φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα πρώτα εκκαθαριστικά, μόνο οι 253.000 (32,7% του συνόλου) θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους και μόλις 57.000 περίπου (7,7% του συνόλου) θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου. Οι υπόλοιποι 470.000 περίπου φορολογούμενοι (60% του συνόλου) θα παραλάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα καλούνται να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.
Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσό του φόρου που αναγράφει κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε 3 δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι τέλος Ιουλίου ή Αυγούστου, η δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου και η τρίτη μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου. Εάν το συνολικό χρεωστικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ.
Οι 57.000 παραλήπτες πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα κληθούν να εισπράξουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους μόλις 15 εκατ. ευρώ. Στον καθέναν αντιστοιχεί, δηλαδή, κατά μέσον όρο επιστροφή φόρου 263 ευρώ.
Μείωση εσόδων
Πέρυσι, το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 5 δισ. ευρώ από τους τρεις αυτούς φόρους που βεβαιώθηκαν μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Συνεπώς, για φέτος έχει προβλεφθεί ήδη μια μείωση των εσόδων από τα εκκαθαριστικά, της τάξεως του 26%. Μέχρι στιγμής όμως η μείωση φθάνει το 78,6% και αφορά έσοδα τα οποία θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν με έναν μήνα καθυστέρηση.
Η σημαντική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα οφείλεται στα ακόλουθα:
  • Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος είναι ίδια με την κλίμακα υπολογισμού του φόρου που παρακρατήθηκε. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογούν στις αποδοχές του έτους 2012 έχουν ήδη προκαταβληθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, με τη μορφή των μηνιαίων κρατήσεων που αποδόθηκαν πέρυσι. Συνεπώς, με την τελική εκκαθάριση είτε δεν προκύπτουν καθόλου φόροι προς πληρωμή ή προκύπτουν φόροι σημαντικά μειωμένοι σε σύγκριση με τα πολύ μεγάλα ποσά φόρων στα περσινά εκκαθαριστικά.
  • Στη σημαντική μείωση των εισοδημάτων που δηλώνονται φέτος σε σύγκριση με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν πέρυσι. Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η δραστική αύξηση των ανέργων, οι γενικευμένες περικοπές στις αποδοχές και τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα που οδήγησαν σε συρρίκνωση των φορολογητέων εισοδημάτων και συνεπώς και των αναλογούντων φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου