Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Εκτροχιασμός στα οικονομικά της χώρας θα φέρει επιπλέον μέτρα

Χωρίς προηγούμενο είναι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, μετά και τα αποτελέσματα του εξαμήνου που εμφάνισε χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το έλλειμμα σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 8,7 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2012.
Στα ταμεία του κράτους εισέρρευσαν φέτος λιγότερα έσοδα (20,2 δισ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι (21,9 δισ. ευρώ), ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 28,6 δισ. ευρώ έναντι 27,9 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο Τακτικός Προϋπολογισμός να εμφανίσει φέτος μεγαλύτερο έλλειμμα (8,3 δισ. ευρώ) σε σύγκριση με πέρυσι (6,5 δισ. ευρώ).
Το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνθηκε φέτος στα 4,7 δισ. ευρώ έναντι 2,3 δισ. ευρώ πέρυσι.
Η "Ναυτεμπορική" ήδη ερμηνεύει το προσχέδιο της Κομισιόν που εκδόθηκε μετά και τον τελευταίο έλεγχο της τρόικα ως προαναγγελία πρόσθετων μέτρων για το 2013, το 2014, το  2015 και το 2016.
Υπό αυτές τις συνθήκες και σύμφωνα πάντα με τη ρήτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το μνημόνιο, τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου θα είναι μόνο η πρώτη γεύση από αυτά που αναμένεται να  έρθουν μέχρι το τέλος του 2013.
Το πολυνομοσχέδιο, θέτει τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές για νέες απολύσεις και συγχωνεύσεις φορέων με απλή υπουργική απόφαση, ενώ ο καθορισμός του κατώτατου μισθού και των εργασιακών δικαιωμάτων θα αναπροσαρμόζονται από την κυβέρνηση.
Οι θεσμικές τροποποιήσεις θα κάνουν τις διαδικασίες παράκαμψης των κοινοβουλευτικών θεσμών, μια ρουτίνα για τα υπουργεία που θα επανακαθορίζουν δαπάνες και περικοπές ακόμα και σε μηνιαία βάση.
Μέσα σε ένα μήνα έκλεισε η ΕΡΤ, απολύονται 12.500 χιλιάδες εργαζόμενοι και 2.500 επιπλέον ανακοινώνονται μέσα στις επόμενες μέρες για τα νοσοκομεία. Τα φορολογικά μέτρα ετοιμάζονται να τσακίσουν το εισόδημα και τη μικρή ιδιοκτησία και η εργατική νομοθεσία είναι στα επίπεδα του 1936. Και όλα αυτά χωρίς κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου