Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Γράψε-σβήσε με τις αποδείξεις

Σε αναδίπλωση προχώρησε χθες το Υπουργείο Οικονομικών, επαναφέροντας το μέτρο των αποδείξεων... προτού αυτό καταργηθεί, εξαγγέλλοντας παράλληλα γενναία φοροκίνητρα, που ξεκινούν από τη μείωση του ΦΠΑ και φτάνουν μέχρι τις... κληρώσεις αυτοκινήτων και μετρητών.

Επιβραβεύουν τη σπατάλη δηλαδή... Τα φορολογικά κίνητρα πρόκειται να συνδυασθούν με τη χρήση πιστωτικών καρτών και θα έχουν να κάνουν τόσο με μία σημαντική έκπτωση στον ΦΠΑ σε κάθε συναλλαγή, όσο και με τη διεξαγωγή κληρώσεων με σημαντικής αξίας δώρα μεταξύ των φορολογουμένων που χρησιμοποιούν τη χρεωστική ή πιστωτική τους κάρτα για αγορές αγαθών.

Οι πληροφορίες για συνδυασμό του μέτρου της συλλογής αποδείξεων με τη χρήση πιστωτικών καρτών επιβεβαιώθηκαν όταν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης προανήγγειλε την υποχρεωτική χρήση καρτών πληρωμών στις συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ έναντι 1.500 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Κληρώσεις με δώρα

Κατόπιν αυτών, και προκειμένου να ενισχυθεί το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων και να καταστεί ελκυστικότερο για τους φορολογούμενους, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει:

- Την παροχή έκπτωσης περί το 10% στον ΦΠΑ για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις αγορές τους ανεξαρτήτως του ύψους της συναλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι θα καρπούνται μία μείωση του εκάστοτε εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ που οριοθετείται στο 20% από 23% και στο 10% από το 13% που ισχύει κανονικά.

- Τη συμμετοχή των φορολογουμένων αυτών σε τακτές ειδικές κληρώσεις με δώρα των οποίων η αξία μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 20.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας από αυτοκίνητα μέχρι ταξίδια αναψυχής αλλά και μετρητά! Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι όλες οι επιχειρήσεις και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα προμηθευτούν το σχετικό μηχάνημα (POS) με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές μέσω καρτών.

Σύμφωνα με το Κέρδος, οι οριστικές αλλαγές και η πλήρης μορφή με την οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο θα συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης τα νέα κίνητρα για επενδύσεις αλλά και τον κώδικα φορολογίας ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου