Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Παίρνουν πίσω την αύξηση της παρακράτησης φόρου στους μισθούς και τις προκαταβολές φόρου σε Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Πηγή: Παίρνουν πίσω την αύξηση της παρακράτησης φόρου στους μισθούς και τις προκαταβολές φόρου σε Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες

Του Κωστή Πλάντζου

Παίρνει πίσω, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ορισμένες επίμαχες διατάξεις του νέου Κώδικα Φόρου Εισοδήματος  το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για την κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% που υπολογιζόταν στη διενέργεια της μηνιαίας παρακράτησης στους μισθούς, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 80% στις Ομόρρυθμες  και Ετερόρρυθμες Επιχειρήσεις αλλά και η αύξηση σε 25% από 20% της φορολογίας των αποζημιώσεων απόλυσης.
Όπως μετέδιδε από το πρωί το Newmoney.gr, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου έδειξε έκπληκτος στην διαπίστωση ότι από την διατύπωση του προσχεδίου που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, προκύπτει αύξηση της προκαταβολής φόρου στις Ομόρρυθμες Επιχειρήσεις από το 55% στο 80%, όπως ισχύει για τις ΑΕ. «Αν μας έχει διαφύγει κάτι τέτοιο, πρέπει να το ξαναδούμε. Περιμένουμε τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις για να κάνουμε αλλαγές» ανέφερε η ίδια πηγή.
Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου διευκρίνιζε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ούτε να καταργήσει με υπουργική απόφαση την έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Είναι προφανές όμως ότι με την εξουσιοδότηση που δίδεται στον υπουργό Οικονομικών να το κάνει, αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον, αν όχι άμεσα από την 1.1.2014.
Ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος που τέθηκε -υπό τη μορφή νομοσχεδίου- σε δημόσια διαβούλευση (ως τη Δευτέρα 8 Ιουλίου) προβλέπει επίσης:
-          κατάργηση από την 1/1/2014 του μέτρου της συλλογής αποδείξεων καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά για το τι θα ισχύσει την επόμενη χρονιά. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
-          αύξηση σε 25% από 20% της φορολογίας των αποζημιώσεων απόλυσης για όσους λαμβάνουν ποσό άνω των 100.000 ευρώ.
-          νέες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος εργαζόμενος με «μπλοκάκι» ως μισθωτός. Αναγνωρίζονται και προφορικές συμβάσεις, ενώ όσοι αμείβονται με μπλοκάκι θα θεωρούνται (και θα φορολογούνται) ως μισθωτοί εφόσον οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους δεν ξεπερνούν τις 9.250 ευρώ. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
-          αυστηρότερες ποινές για όσους πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης. Θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
-          κατάργηση του συμπληρωματικού φόρος στο εισόδημα από ενοίκια, αλλά και επιβολή φόρου 11% αντί 10% για ενοίκια έως 12.000 ευρώ που θα εισπραχθούν μέσα στο 2014.
-          επαναφορά από 1/1/2014 του πόθεν έσχες για απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας.
-          μείωση του φόρου υπεραξίας από το 20% στο 15%. Ο φόρος υπεραξίας εφαρμόζεται στην υπεραξία από ακίνητα, μετοχές, κ.α.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΕΤΕΙΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Με άλλες διατάξεις προβλέπεται ότι δεν θα αναγνωρίζεται καμιά επαγγελματική δαπάνη άνω των 500 ευρώ αν η πληρωμή της δεν έχει γίνει μέσω τραπέζης, ενώ κάθε παροχή που προσφέρουν επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενους και υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος προστίθενται στο εισόδημα και φορολογούνται όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα με βάση την κλίμακα.
Άσχημα είναι τα νέα για τους άνεργους που λαμβάνουν επίδομα και έχουν και άλλα εισοδήματα. Όταν τα εισοδήματα αυτά ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ τότε το επίδομα μπαίνει στην κλίμακα.
Παράλληλα εισάγεται νέος όρος για την «έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων». Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται πλέον όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται «προς το συμφέρον της επιχείρησης», ενώ οριοθετούνται επ' ακριβώς οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν.
Από το 2014 καταργείται και η έκπτωση φόρου 10%  για τη διατροφή μεταξύ διαζευγμένων συζύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου