Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Φοροαμνηστία με μετρητά - Μπόνους από τις αποδείξεις

Χειροπέδες και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων θα γλιτώνουν όσοι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», εφόσον εντός 20 ημερών πληρώσουν... τοις μετρητοίς πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», το υπουργείο Οικονομικών με νομοθετική διάταξη την οποία φέρνει άμεσα στη Βουλή παρέχει καθεστώς... φοροαμνηστίας, που προβλέπει ότι η αποπληρωμή-εξπρές των βεβαιωμένων προστίμων... απεγκλωβίζει τους φοροφυγάδες από την τσιμπίδα της Αρχής για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η συγκεκριμένη διάταξη συμπεριλαμβάνεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος, όπως έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο, κατατίθεται στο Κοινοβούλιο στις 22 του τρέχοντος μήνα.

Επιστροφή φόρου με τις αποδείξεις

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει πλήρη ανατροπή στο υφιστάμενο καθεστώς συγκέντρωσης αποδείξεων, σε μια προσπάθεια να ζητούν όλοι οι πολίτες τα «μαγικά χαρτάκια», για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», για τη συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών και παροχής υπηρεσιών από 8.500.000 φορολογούμενους, το υπουργείο στο τέλος κάθε έτους θα «αποκαλύπτει» στους φορολογούμενους ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία και ποιες όχι.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα αναγκάζονται εκατομμύρια πολίτες να ζητάνε αποδείξεις από όλους και για τα πάντα, χωρίς να γνωρίζουν κατά την διάρκεια της χρονιάς ποιες είναι τελικά εκείνες που θα δεχθεί η Εφορία.
Στη συνέχεια, και μόλις δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα καθορίζονται στο τέλος κάθε χρονιάς ποιες αποδείξεις θα μετράνε, ο φορολογούμενος θα καλείται να τις αναγράψει στη φορολογική δήλωσή του αναλυτικά.
Το κίνητρο για να ακολουθεί κάποιος τη διαδικασία, σύμφωνα με το σχέδιο, είναι ουσιαστικό, καθώς -πέραν του γεγονότος ότι το κράτος θα αυξάνει τα έσοδα του- το υπουργείο Οικονομικών θα επιστρέφει στους φορολογούμενους είτε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ για απόκτηση αγαθών και παροχή υπηρεσιών είτε μέρος του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου