Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Το άσθμα είναι μια συχνή χρόνια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά στα περισσότερα παιδιά. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του άσθματος ποικίλλει μεταξύ των παιδιών, από ήπια έως σοβαρή.

Το άσθμα επηρεάζει τις αναπνευστικές οδούς, τους μικρούς σωλήνες που λέγονται βρόγχοι και μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες.
Όταν το παιδί σας έρχεται σε επαφή με κάτι που ερεθίζει τους πνεύμονες, προκαλείται στένωση των αεραγωγών και φλεγμονή του τοιχώματος που τους περιβάλλει (βρογχόσπασμος) και υπάρχει αύξηση στην παραγωγή κολλώδους βλέννης (φλέγματα).

Αυτό δημιουργεί δυσκολία στο να αναπνεύσει και προκαλεί συμπτώματα όπως:
• συριγμό
• βήχα
• δύσπνοια
• σφίξιμο στο στήθος

Κρίση άσθματος
Μια ξαφνική, σοβαρή εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι γνωστή ως κρίση άσθματος, ή οξεία επιδείνωση του άσθματος. Κρίσεις άσθματος μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, αλλά μπορεί να χρειαστεί και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι αιτίες του άσθματος
Η ακριβής αιτία του άσθματος δεν είναι πλήρως κατανοητή. Το άσθμα έχει συχνά οικογενή εμφάνιση και ένα παιδί είναι πιο πιθανό να έχει άσθμα, αν ένας ή και οι δύο γονείς έχουν την πάθηση.
Ιδιαίτερα στα νήπια και τα μικρά παιδιά μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα ή γρίπη είναι η πιο κοινή αιτία μιας κρίσης άσθματος.

Τα νήπια που συμμετέχουν σε παιδικούς σταθμούς βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, γεγονός που αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης άσθματος στα μικρά παιδιά (μεταλοιμώδες άσθμα). Άλλα αίτια περιλαμβάνουν:
• άσκηση, ειδικά στο κρύο
• αλλεργία και επαφή με τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, το τρίχωμα των ζώων, γρασίδι και γύρη των δέντρων
• έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως τον καπνό του τσιγάρου
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να εξαφανιστούν. Ωστόσο, το άσθμα μπορεί να επιστρέψει στην ενήλικη ζωή.

Θεραπεία του άσθματος στα παιδιά
Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της κατάστασης. Η θεραπεία βασίζεται σε δύο σημαντικούς στόχους:
• ανακούφιση των συμπτωμάτων (κυρίως βρογχοδιασταλτικά σε εισπνεόμενη μορφή)
• πρόληψη μελλοντικών συμπτωμάτων και κρίσεων άσθματος, αποφυγή εισαγωγής στο Νοσοκομείο (φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση σε εισπνεόμενη ή από του στόματος μορφή, μόνα ή σε συνδυασμό), ένα προσωπικό σχέδιο δράσης για το άσθμα και αποφυγή πιθανών αιτίων που προκαλούν άσθμα.
Είναι σημαντικό για το παιδί σας να έχει τακτική ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία που θα αναθεωρείται από τον ιατρό του, ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσει τα συμπτώματα του άσθματος υπό έλεγχο καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένα παιδί με άσθμα δεν μπορεί να συμμετέχει πλήρως στην εκπαίδευση και την άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου