Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Μικρότερο ή καθόλου χαράτσι για τα φτωχά νοικοκυριά

Απαλλαγή, περισσότερες δόσεις ή μείωση του φόρου για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας προβλέπει για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ ρύθμιση της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο.

Τα κριτήρια για το ποιος θεωρείται «φτωχός» και άρα έχει δικαίωμα είτε να μην πληρώσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ είτε να το πληρώνει μειωμένο ή σε περισσότερες δόσεις θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση.

Θα ισχύσει για ακίνητα που είναι κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και για πολίτες που ζουν σε καθεστώς φτώχειας ή βρίσκονται κοντά σε αυτό.

Την πρόταση για το χαράτσι κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ και η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη και την έκανε δεκτή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, φέτος το ειδικό τέλος ακινήτων θα είναι μειωμένο κατά 15%.

Η πρώτη δόση θα έρθει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τον Ιούνιο. Το ίδιο διάστημα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν στα χέρια τους και τα εκκαθαριστικά με τη πρώτη δόση του ΦΑΠ του 2011 και του 2012, ενώ η τελευταία δόση, για τον ΦΑΠ του 2013, θα καταβληθεί το Φεβρουάριο του 2014. Υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν για ΦΑΠ περίπου 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου