Τρίτη 30 Απριλίου 2013

«Παγώνουν» οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος

Καμία αύξηση από την 1η Μαίου δε θα γίνει στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Κομισιόν βάζουν φρένο στις αυξήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου.
«Παγώνουν» οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΡΑΕ βλέπει σε γνωμοδότηση της ότι θα υπάρξει μείωση των δαπανών της ΔΕΗ για το 2013.
Συγκεκριμένα γνωμοδότησε κατά την συνεδρίασή της στις 25 Απριλίου υπέρ της μείωσης κατά 16,9% των εύλογων δαπανών της ΔΕΗ στις ανταγωνιστικές δραστηριότητες της παραγωγής και της προμήθειας, από τα 4.539 εκατ. ευρώ σε 3.770 εκατ. ευρώ για φέτος, εν μέρει λόγω της αλλαγής στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών που παρατηρείται φέτος.
Παράλληλα, το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο για τους πελάτες χαμηλής τάσης τοποθετείται από την Αρχή στα 2.730 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΡΑΕ, στον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό της ΔΕΗ υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις του ενεργειακού ισοζυγίου συγκριτικά με τις υποθέσεις του Δεκεμβρίου, με σημαντικότερη μεταβολή την αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και της παραγωγής από ΑΠΕ, ενώ σημαντική μείωση επέρχεται στη λιγνιτική παραγωγή και στην παραγωγή με φυσικό αέριο της ΔΕΗ.
Αντίστοιχα, θεωρεί εύλογη μια μέση τιμή CO2, για ολόκληρο το 2013, ίση με 3 ευρώ ανά τόνο, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τιμή αυτή έρχεται σε αντίθεση με την τιμή στα 7 ευρώ ανά τόνο που είχε θέσει αρχικά η ίδια η ΔΕΗ μετά την εμπειρία του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου