Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Οι ενοχλητικές άφτρες στο στόμα

Είναι μικρές. Εμφανίζονται μέσα στο στόμα. Επάνω στη γλώσσα, μέσα στα μάγουλα, στα χείλη, στον ουρανίσκο, κάτω από τη γλώσσα. Σχεδόν πάντα μας ενοχλούν, πονάνε ή μας τσούζουν. Μοιάζουν με μικρές πληγές και μας στερούν την απόλαυση του φαγητού αφού κάθε επαφή με αλμυρό η ξινό, μας κάνει να αισθανόμαστε δυσάρεστα. Οι άφτρες ή άφτες, είναι μικρά και επώδυνα έλκη μέσα στο στόμα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως μπορείτε εύκολα και απλά να απαλλαγείτε από αυτές;
Τουλάχιστον 2 στους 10 ενήλικες και το 37% των παιδιών ή των εφήβων κάποια στιγμή θα υποφέρει από άφτρα ή αφθώδη στοματίτιδα. Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί. Πρέπει οπωσδήποτε μετά την εβδομάδα και εφόσον ο στοματικός ερεθισμός συνεχίζεται να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο. Μια βιοψία θα αποκαλύψει τα αίτια του ερεθισμού και θα αποκλείσει άλλες σοβαρότερες ασθένειες.

Η άφτρα αποδίδεται σε μια πιθανή διαταραχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που μπορεί να οφείλεται στο αυξημένο άγχος (συχνά ακούμε “έβγαλα άφτρα στο στόμα από το άγχος μου”) σε κάποια ασθένεια (πχ. υψηλό πυρετό) ή αλλεργία. Πολλές φορές οι άφτρες οφείλονται στην έλλειψη βιταμινών ή σιδήρου, σε κάποιο μικρόβιο της στοματικής μας κοιλότητας (πχ. Στρεπτόκοκκος) ή σε μικροτραυματισμούς του στόματος μας. Στην πλειοψηφία τους οι άφτρες είναι “αθώες” όμως εάν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται 4-5 φορές το χρόνο τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε έναν ιατρό.

Η καλή και σωστή στοματική υγιεινή είναι το Α και το Ω για να μην εμφανίζονται οι άφτρες (με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν έχουμε κάποια άλλη ασθένεια).

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου