Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Το σχέδιο εξόδου για 15.000 υπαλλήλους - Τι προβλέπει η ρύθμιση

Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
 
Το αργότερο έως τέλη Αυγούστου θα έχουν αποχωρήσει από 22 Οργανισμούς του Δημοσίου τουλάχιστον 1.200 υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου αλλά και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου.
 
Αυτό θα είναι το πρώτο κύμα εθελοντικών αποχωρήσεων ή απολύσεων μέσω καταργούμενων Οργανισμών, όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με βάση τη συμφωνία με την τρόικα για έξοδο από το Δημόσιο 4.000 υπαλλήλων έως τα τέλη του χρόνου και με αντίστοιχες ισάριθμες προσλήψεις από τη λίστα επιτυχόντων παρελθόντων ετών από το ΑΣΕΠ.
 
Μετά το Πάσχα
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο μετά το Πάσχα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου με βάση το οποίο θα προβλέπονται βήμα προς βήμα όλα τα στάδια των αναγκαστικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο και τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης τις δεξαμενές από τις οποίες θα προέλθει ο πρόσθετος αριθμός για τη συμπλήρωση των συνολικά 4.000 απολύσεων. Ο αριθμός αυτός θα συμπληρώνεται επίσης με επιόρκους (δεν θα ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός απολύσεων), μέρος από τους πλεονάζοντες υπαλλήλους (2.100) που προέκυψαν από τα νέα οργανογράμματα σε 17 υπουργεία, αλλά και άλλους υπεράριθμους που θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα στους φορείς όλων των υπουργείων. Ηδη πιλοτικά βρίσκονται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τα νέα οργανογράμματα στην Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τον ΕΟΦ και σύντομα έπονται τα νέα οργανογράμματα σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής...
 
Τα κίνητρα εθελουσίας
 
Παράλληλα με το σχέδιο νόμου θα προωθηθούν και τα Προεδρικά Διατάγματα με βάση τα οποία τίθενται σε πλήρη εφαρμογή (με περιγράμματα θέσεων, καθηκοντολόγιο κ.λπ.) τα νέα οργανογράμματα σε 17 υπουργεία, τα οποία θα έχουν πλέον κατά μέσο όρο 50% λιγότερες οργανικές μονάδες (γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις, τμήματα).
 
Η τύχη των 2.100 υπεράριθμων στα 17 υπουργεία (κεντρικές υπηρεσίες) θα κριθεί έπειτα από αξιολόγηση, καθώς ένα μέρος αυτών θα απολυθούν μέσω εθελουσίας εξόδου και οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν σε άλλες κενές θέσεις υπουργείων ή δημόσιων φορέων... Τα κίνητρα εθελουσίας εξόδου που θα δοθούν θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, καθώς θα περιλαμβάνουν αναγνώριση τουλάχιστον 5 πλασματικών χρόνων με ευνοϊκούς όρους. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος ώστε να αποχωρήσουν υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και είναι εύκολο να επιλέξουν τη λύση της αποχώρησης.
 
Η εθελούσια αποχώρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνοδεύεται πέραν της αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, με την καταβολή μέρους του βασικού τους μισθού μέχρι να βγουν στη σύνταξη (θα αφορά μόνον όσους απέχουν συγκεκριμένα χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους).
 
Οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν σχεδιάζεται να λαμβάνουν για τα χρόνια που θα απομένουν μέχρι να βγούν στη σύνταξη το 50% - 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού. Πρόκειται για ένα μέτρο που, όπως εκτιμάται, δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος καθώς οι νέοι προσληφθέντες από το ΑΣΕΠ θα είναι ιδιαίτερα «φτηνοί» αφού θα αμείβονται ιδιαίτερα χαμηλά από 600-700 ευρώ το μήνα, όπως προβλέπεται με το ενιαίο μισθολόγιο. Ετσι υπάλληλος Τ.Ε. με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας που αμείβεται σήμερα με 1.200 ευρώ θα λαμβάνει για τα χρόνια που θα βρεθεί εκτός Δημοσίου και μέχρι τη συνταξιοδότησή του 700 ευρώ το μήνα, όσο δηλαδή και ένας νεοπροσληφθείς υπάλληλος ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας που θα επιλεγεί από τη λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ...
 
Απολύσεις από τους 25.000 που θα μπουν σε διαθεσιμότητα
 
Τρίτη δεξαμενή απολύσεων θα αποτελέσει μέρος από τους 25.000 υπαλλήλους που θα μπουν έως τα τέλη του χρόνου σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Από την κατηγορία αυτή των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα με σκοπό να μετακινηθούν σε άλλες κενές θέσεις του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικός ο αριθμός αυτών που θα ενταχθούν σε εθελουσία έξοδο με τα όποια ευνοϊκά κριτήρια καθιερωθούν κι έπειτα από αξιολόγηση.
 
 Οι άξιοι για την αναδιοργάνωση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής θα χρησιμοποιηθούν ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε κενές οργανικές θέσεις, ενώ οι ακατάλληλοι θα αποτελέσουν πρόσθετο υλικό για τη συμπλήρωση των 15.000 απολύσεων.
 
Εκτός Δημοσίου θα βρεθούν όσοι έπειτα από αξιολόγηση από υπηρεσιακά συμβούλια υπαχθούν στην κατηγορία των κοπανατζήδων κατά σύστημα, όσων κατέθεσαν για να προσληφθούν, ή να προαχθούν, πλαστά πιστοποιητικά και όσων οι αναρρωτικές που λάμβαναν ήταν κατά κανόνα άδειες-«μαϊμού»! Οσοι τελικώς κριθούν ανεπαρκείς θα κληθούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με πριμοδότηση σε πλασματικά χρόνια προϋπηρεσίας ή ακόμη και με καταβολή μέρους του βασικού τους μισθού για τα χρόνια μέχρι να βγούν στη σύνταξη (εφ' όσον βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση).
 
Τέλος από τη δεξαμενή των επιόρκων οι εκτιμήσεις -και μόνον εκτιμήσεις- κάνουν λόγο για έναν αριθμό προς απόλυση που δεν θα ξεπερνά τους 1.000.
 
Αλλωστε η τύχη τους θα κρίνεται πλέον από το ΣτΕ, το οποίο δύσκολα μπορεί να εκδικάσει χιλιάδες περιπτώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα έως τα τέλη του 2014.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου