Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Υπουργείο: Άμεσα το Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Σε διαβούλευση κατατίθεται άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από το υπουργείο Παιδείας.
Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα χρησιμοποιείται τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος βαθμός θα είναι 0 και ο ανώτατος 100.
Έτσι, αυτός που θα κρίνεται ελλιπής θα βαθμολογείται από 0 έως 30, επαρκής από 31 έως 60, πολύ καλός από 61 έως 80 και εξαιρετικός από 81 έως 100.
 
Ο αξιολογούμενος συμπληρώνει και υποβάλλει έκθεση αυτοαξιολόγησής του, το αργότερο μέσα σε πέντε μέρες πριν από την έναρξη της αξιολογικής περιόδου.
 
Οι αξιολογητές πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσκαλούν εγγράφως τους αξιολογούμενους  σε συνάντηση για να συζητήσουν σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση.  
 
Η αξιολόγηση  θα γίνεται μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 31 Μαρτίου. Η διοικητική αξιολόγηση είναι ετήσια. Η εκπαιδευτική αξιολόγηση διενεργείται μία, τουλάχιστον, φορά ανά τριετία εντός συνεχούς χρονικού διαστήματος που δεν υπερβαίνει τους δύο  μήνες (διμηνιαία αξιολογική περίοδος)
 
Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς εγγράφονται στον πίνακα των μη προακτέων σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4024/11.
 
Όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης τους τα κυριότερα είναι αυτά που αναφέρονται στο παιδαγωγικό κλίμα που διαμορφώνουν στη σχολική τάξη και η οργάνωσή της, η «αξιολόγηση» από μέρους των εκπαιδευτικών των δυνατοτήτων και του επιπέδου των
μαθητών τους, οι διδακτικές ενέργειες τους, η συνολική προετοιμασία των μαθητών για τη διδασκαλία, κλπ.
 
Σε αξιολόγηση θα τίθενται όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης, περιφερειακοί διευθυντές, διευθυντές, σχολικοί σύμβουλοι.  Οι αξιολογούμενοι θα δικαιούνται να υποβάλλουν ενστάσεις σε δευτεροβάθμια όργανα αξιολογικής κρίσης. 
Η διοικητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε περισσότερες από μια  σχολικές μονάδες διενεργείται από τους διευθυντές  όλων των σχολικών μονάδων.
Η εκπαιδευτική αξιολόγηση  των εκπαιδευτικών διενεργείται από τους Σχολικούς Συμβούλους στην υπηρεσιακή Περιφέρεια των οποίων ανήκουν οι σχολικές μονάδες στις οποίες υπηρετούν οι αξιολογούμενοι. Αν οι αξιολογούμενοι υπηρετούν σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες οι οποίες ανήκουν σε υπηρεσιακές περιφέρειες περισσότερων σχολικών Συμβούλων, αξιολογούνται από όλους τους κατά τόπον αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους.
 
Οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων υπόκεινται σε διοικητική αξιολόγηση από τους οικείους διευθυντές Εκπαίδευσης και σε εκπαιδευτική αξιολόγηση από τους οικείους Σχολικούς Συμβούλους.
Οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων, οι υπεύθυνοι εργαστηρίων και οι λοιποί εκπαιδευτικού των σχολικών μονάδων υπόκεινται σε διοικητική αξιολόγηση από τους Διευθυντές των οικείων σχολικών μονάδων και σε εκπαιδευτική αξιολόγηση από τους οικείους  Σχολικούς Συμβούλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου