Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Προσωρινή σύνταξη ίση με το 50% της βασικής για τους δημοσίους υπαλλήλους

Λύση ανάγκης θεωρείται από τους ασφαλισμένους η επιλογή της προσωρινής σύνταξης, και για το λόγο αυτό, στο ΙΚΑ που ισχύει εδώ και χρόνια, έχουν δοθεί μόλις 34.000 τέτοιες συντάξεις. Μάλιστα, οι αιτήσεις για προσωρινή σύνταξη αυξάνονται όσο αυξάνεται η αναμονή για την έκδοση της οριστικής απόφασης, καθώς ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, χωρίς μισθό και σύνταξη...
 
Αυτό είδαν στο υπουργείο Οικονομικών και –μετά από δημόσια δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά– προχώρησαν στη σύνταξη του σχετικού σχεδίου νόμου που προβλέπει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης θα λάβουν προσωρινή σύνταξη ίση με το 50% της βασικής, για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης.  
 
Να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στη Βουλή, οι ουρές της αναμονής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεπερνούν σήμερα ακόμα και τους δώδεκα μήνες. 
 
Βασικό πρόβλημα είναι οι μαζικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας του φόβου –που τελικά επιβεβαιώθηκε– για αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 
 
Το σχέδιο νόμου που θα αναρτηθεί την  Δευτέρα για δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι ο εξερχόμενος δημόσιος υπάλληλος, από την ενεργό υπηρεσία, θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής, έναντι της σύνταξής του, το 50% του βασικού μισθού και των επιδομάτων που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία. 
Η διάταξη αυτή, έχει την απόλυτη στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ. 
 
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση χιλιάδες ήδη συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο χρόνος αναμονής για την καταβολή συντάξεων ανέρχεται σήμερα σε 2 μήνες για τους ένστολους ενώ αγγίζει τους 10 μήνες για τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Προσοχή. Ο χρόνος αυτός αφορά στις διαδικασίες που απαιτούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αυξάνεται κατά τη διαδικασία αποστολής των αιτήσεων συνταξιοδότησης από τις αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού-οικονομικού των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, στη Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ. 
 
Αν υπάρχει δε και ζήτημα διαδοχικής ασφάλισης, τότε ο ένας χρόνος αναμονής μοιάζει δεδομένος με την υποβολή της αίτησης. 
 
Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από 15.298 το 2009 υπερδιπλασιάστηκαν το 2010 και έφτασαν τις 33.928, υποχώρησαν ελαφρά στις 28.480 το 2011 και εκτιμάται ότι υπερέβησαν και πάλι τις 30.000 στη διάρκεια του 2012. 
 
Ανάλογα ή και σοβαρότερα προβλήματα εμφανίζονται σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Στο ΙΚΑ, στα τέλη του 2012, ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούσαν για την κύρια σύνταξη ανερχόταν σε 85.333, ενώ στην επικουρική είχαν ξεπεράσει τις 71.000. Ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 100.000 εν αναμονή των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο με τα προγράμματα εξόδου που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου