Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

«Είδος πολυτελείας» θα γίνει η αποδοχή κληρονομιάς

Και άλλα βάρη επιχειρείται από την κυβέρνηση να φορτωθούν στις πλάτες του λαού και, μάλιστα, δια της… πλαγίας οδού. Με διάταξη, που εντάσσεται σε νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή, προωθείται η επιβολή, για πρώτη φορά, τελών μεταγραφής και στις κληρονομιές η οποία, αν ισχύσει, θα εκτινάξει στα ύψη τα έξοδα αποδοχής κληρονομιάς. Η ρύθμιση αυτή, που κατατέθηκε εν κρυπτώ, χωρίς να προηγηθεί καμία διαδικασία διαβούλευσης, και εκτιμάται ότι θα καταστήσει… είδος πολυτελείας την αποδοχή κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 72 του σχεδίου νόμου «για τον εξορθολογισμό και την βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικονομίας» του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπεται μεταξύ άλλων να εισπράττονται αναλογικά δικαιώματα από τους υποθηκοφύλακες στην μεταγραφή των δηλώσεων αποδοχής κληρονομιάς και, μάλιστα, αντίστοιχα με τα δικαιώματα που εισπράττονται και για τις δωρεές και τις γονικές παροχές.
Με την διάταξη αυτή, την ίδια ώρα που μειώνονται οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα κ.ά. από τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυξάνονται τα έξοδα για μια πράξη, πολύ συνηθισμένη στις συναλλαγές, μέχρι και 1000% ή και 2000%! Καθώς μια αποδοχή κληρονομιάς, με δυο ακίνητα (κάτι πολύ συνηθισμένο στις συναλλαγές) αξίας 100.000 ευρώ, θα κοστίζει πλέον σχεδόν 900 ευρώ, από 15 ευρώ που κοστίζει σήμερα!
Είναι αδιανόητο, την ώρα που οι συναλλαγές ευρίσκονται σε κάθετη πτώση, την ώρα που κάθε μέρα ο μέσος πολίτης αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες για απλές συμβολαιογραφικές πράξεις, ακόμη και τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης του, να έρχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και με μια διάταξη η οποία εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους τους (οι οποίοι εισπράττουν bonus μέσω των εισπραττομένων δικαιωμάτων του ΤΑΧΔΙΚ) να ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος για μια πράξη που, στο κάτω-κάτω της γραφής, ο κάθε πολίτης είναι αναγκασμένος να συντάξει.
Είναι ακόμη αδιανόητο, οι Συμβολαιογράφοι, οι οποίοι και συντάσσουν την σχετική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, την δήλωση φόρου κ.λπ., πολλές φορές, αφού αναγκασθούν να κάνουν έρευνα οι ίδιοι για να ξεκαθαρίσουν το σχετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του κληρονομούμενου, να εισπράττουν περιορισμένα δικαιώματα, ενώ οι υποθηκοφύλακες να εισπράττουν με την διάταξη αυτή, σε πολλές περιπτώσεις, ποσά που θα είναι εξωφρενικά και θα οδηγήσουν τον κόσμο στο να αποφεύγει ακόμη και την σύνταξη της δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς (ήδη, όπως είναι γνωστό, η πλέον δημοφιλής πράξη μεταξύ των πολιτών είναι η διαθήκη).
Οι Συμβολαιογράφοι ήδη, παρά το γεγονός ότι η αποδοχή κληρονομιάς είναι μια πράξη με πολύ κόπο και χωρίς ουσιαστικό κέρδος, είναι κάθετα αντίθετοι και στην αύξηση των δικών τους δικαιωμάτων στις αποδοχές κληρονομιών και δεν θεωρούν ότι η διάταξη αυτή για τα δικαιώματα των υποθηκοφυλάκων, ανοίγει τον δρόμο για να καταστούν αναλογικά και τα δικά τους δικαιώματα στην αποδοχή κληρονομιάς. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η σύνταξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς είναι ίσως η μόνη συμβολαιογραφική πράξη για την οποία σήμερα ο πελάτης καταβάλει την αμοιβή και τα λοιπά έξοδα, χωρίς να δυσκολεύεται και, πολλές φορές, θεωρώντας ότι καταβάλλει λιγότερα από ότι θα έπρεπε για τον όγκο της δουλειάς στην οποία προβαίνουν.
Με την νέα ρύθμιση, εάν ισχύσει, θα γίνει πλέον η αποδοχή κληρονομιάς «είδος πολυτελείας» και ο πολίτης θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ή να αναβάλει την σύνταξή της.
ΠΟΜΙΔΑ: Απαράδεκτη η διάταξη
Την επιβολή τελών μεταγραφής στις κληρονομιές καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή που απέστειλε την περασμένη Δευτέρα (27 Ιουνίου) προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης Ευάγ. Βενιζέλο και Μιλτ. Παπαιωάννου. Με την επιστολή αυτή, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την άμεση απόσυρση της τροπολογίας για επιβολή αναλογικών τελών μεταγραφής επί των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η σχετική ρύθμιση προωθήθηκε κυριολεκτικά εν κρυπτώ, καθώς δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία διαβούλευσης. Και κατατέθηκε, πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στο νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και προβλέπει την επιβολή τελών μεταγραφής στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, ύψους 0,775 ο/οο, όσο ισχύει δηλαδή και για τις δωρεές.
Στην ίδια επιστολή η ΠΟΜΙΔΑ διαμαρτύρεται, επίσης, για την αναδρομική αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας μέσω της μείωσης του αφορολόγητου στις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η ετήσια επιβάρυνση να φθάνει έως και 500 ευρώ κατά κεφαλή και καλεί την κυβέρνηση να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές του φόρου, καθώς και να εξαιρέσει τα κάθε είδους απρόσοδα ακίνητα.
 
maknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου