Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Βάσεις πολλαπλών ταχυτήτων

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ
Οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων σε ορισμένα μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, όπου το 50% φέρεται να έχει γράψει κάτω από τη βάση, το «κούρεμα» των εισακτέων, ο ανταγωνισμός για τις περιζήτητες σχολές και η κατάργηση των μετεγγραφών διαμορφώνουν το «κοκτέιλ» των φετινών βάσεων εισαγωγής, οι οποίες ενδέχεται να κρύβουν εκπλήξεις.
Αν και θεωρείται χρονιά «υψηλού ρίσκου» για προβλέψεις, η κοινή συνισταμένη των απόψεων αρκετών εκπαιδευτικών οδηγεί στην εκτίμηση για πτωτική τάση των βάσεων, η οποία μπορεί να είναι οριακή στα περιζήτητα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στην περιφέρεια. Πάντως, η κίνηση των μορίων προδιαγράφεται ανομοιόμορφη, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο ανόδου σε ορισμένα τμήματα.
Πληροφορίες από ορισμένα βαθμολογικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας φέρνουν τουλάχιστον το 50% των υποψηφίων κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, ενώ στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, παρά το θόρυβο, οι επιδόσεις δε φαίνεται να εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι.
«Τα δυσκολότερα»
«Τα θέματα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης ήταν τα δυσκολότερα της τελευταίας πενταετίας. Το μεγαλύτερο μέρος των αριστούχων δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τις απαντήσεις ή πιέστηκε, με αποτέλεσμα να κάνει λάθη στο τελευταίο ερώτημα, λόγω έλλειψης χρόνου», ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Αθανάσιος Φυλάκης, επικαλούμενος στοιχεία βάσει των οποίων μόλις το 20% των υποψηφίων έγραψε πάνω από τη βάση σε ένα δείγμα 500 γραπτών από συγκεκριμένο βαθμολογικό κέντρο. Μαθηματικοί, που συγκέντρωσαν βαθμολογικά δεδομένα από άλλα κέντρα, ανέφεραν πως το ποσοστό των γραπτών κάτω από το 10άρι κινείται κοντά στο 50% και των αριστούχων στο 20%. «Στην Ιατρική η επίδραση δε φαίνεται να είναι σημαντική, διότι συνήθως οι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη σχολή έχουν καλές επιδόσεις και στα άλλα μαθήματα», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Κώστας Πετρόπουλος, εκτιμώντας πως τα 3ο και 5ο Πεδία δε θα επηρεαστούν. Αντιθέτως, τα 2ο και 4ο Πεδία, δηλαδή οι πολυτεχνικές και οι φυσικομαθηματικές σχολές, φαίνεται να «πλήττονται», μέχρι στιγμής, από τον πήχη δυσκολίας των θεμάτων στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.
«Φέτος οι βάσεις θα είναι πολλαπλών ταχυτήτων, διότι θα επηρεαστούν πολύ από τις επιδόσεις, τις προτιμήσεις και από το θέμα της εντοπιότητας, καθώς υπάρχει έντονο οικονομικό πρόβλημα. Φέτος, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.
Στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας παρατηρείται βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, η οποία εντοπίζεται κυρίως στα μεσαία «σκαλοπάτια» της βαθμολογίας, ενώ, σύμφωνα με πηγές από κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, περίπου το 50% των γραπτών κινείται μεταξύ 10-15.
Το «ντόμινο» των μορίων
Ισχυρός αστάθμητος παράγοντας είναι το κατά πόσο οι υποψήφιοι και οι γονείς τους θα τολμήσουν να δηλώσουν σχολές της περιφέρειας, παρόλο που δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής, όπως είπε ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Νεάπολης, Χρήστος Αντωνίου.
«Εάν αριστούχοι από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη που εισάγονται στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης με 19.011 μόρια δηλώσουν αδυναμία να κατευθυνθούν για σπουδές στο νομό Εβρου, τότε θα οδηγηθούν στην δεύτερη εναλλακτική λύση εντός της πόλης τους. Αυτό αυτόματα συμβάλλει στη μείωση της βάσης στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης και σε άνοδο της ζήτησης για κεντρικά τμήματα (π.χ. Οδοντιατρική ή Φαρμακευτική)», εξήγησε ο κ. Αντωνίου, υποστηρίζοντας πως οι βάσεις θα «κατρακυλήσουν» μέχρι και 200 μόρια στα περιφερειακά πανεπιστήμια και μέχρι 400 στα περιφερειακά ΤΕΙ.
Σε δημοφιλή τμήματα της Θεσσαλονίκης, όπως το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, η Ιατρική, η Οδοντιατρική, οι πολιτικοί μηχανικοί, τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, η υποχώρηση ενδέχεται να είναι μικρή, σύμφωνα με τον ίδιο. Η κατάργηση των μετεγγραφών ίσως δώσει ώθηση σε σχολές μεσαίας ζήτησης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως η Ψυχολογία, η Φιλολογία, το Μαθηματικό και το Φυσικό.
Σύμβουλοι σταδιοδρομίας έχουν διαπιστώσει πως υποψήφιοι που δε θα επιλέξουν π.χ. το Πολυτεχνείο της Ξάνθης ή του Βόλου, διότι αδυνατούν οι οικογένειές τους να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι, εξετάζουν ως εναλλακτική επιλογή τα δύο Τμήματα Πληροφορικής της Θεσσαλονίκης, καθώς και το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. «Επίσης, υπάρχει περίπτωση δημοφιλή τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να σημειώσουν άνοδο, εφόσον αποφασίσουν οι υποψήφιοι να παραμείνουν στην πόλη τους. Συνεπώς, δεν αποκλείεται το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙ-Θ, που πέρυσι είχε βάση 14.551 μόρια, να ξεπεράσει τις 15.000. Πολύ πιο έντονη θα είναι η τάση αυτή στο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης, όπου η βάση είχε διαμορφωθεί πέρυσι στις 16.500 μόρια και τώρα δεν αποκλείεται να υπερβεί τις 17.000. Ηδη, σταδιακά έχουν πέσει οι ταμπέλες ''πανεπιστήμια και ΤΕΙ'' τα πέντε τελευταία χρόνια, με τους μαθητές και τους γονείς να ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για το αντικείμενο σπουδών», είπε ο κ. Αντωνίου, ο οποίος έκανε λόγο για «ντόμινο» των βάσεων, που θα προκύψει από την καθιέρωση του ειδικού αριθμού εισακτέων για διάφορες κατηγορίες υποψηφίων (πολύτεκνοι κ.λπ.).
«Αδύναμος κρίκος»
Πάντως, ως «αδύναμος κρίκος» θεωρούνται οι γεωπονικές σχολές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, για τις οποίες πιθανολογείται κατρακύλα ακόμη και 400 μορίων. «Τα παιδιά δεν πρέπει να ανησυχούν και να επηρεάζονται από τις πληροφορίες, αλλά να μελετήσουν τις σχολές που τους ενδιαφέρουν και μόλις πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα να κάνουν μία καλή επιλογή», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου