Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

«Αντίο» σε 54 επιδόματα και 15 μισθολόγια

Στόχος των αλλαγών που επιβάλλει το μνημόνιο είναι η εξίσωση των μισθών στο δημόσιο με εκείνους του ιδιωτικού τομέα
 ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ
Mείωση των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων από 10% έως και 40% με «μαχαίρι» στα επιδόματα και τις υπερωρίες φέρνει το νέο ενιαίο μισθολόγιο που επιβάλλει ως μονόδρομο το μνημόνιο παράλληλα με τις ανατροπές στις συντάξεις αλλά και στο εφάπαξ του Δημοσίου. 
Η βασική αρχή του νέου μισθολογίου είναι σαφής: υπάλληλοι οι οποίοι έχουν τα ίδια προσόντα και απασχολούνται σε αντίστοιχες θέσεις θα λαμβάνουν ίσες αποδοχές ανεξάρτητα από το φορέα στον οποίο έχουν προσληφθεί. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο των αλλαγών είναι ότι το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα θα εναρμονιστεί με τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα. Εξι είναι τα βασικά συστατικά των επερχόμενων αλλαγών και αναμένεται να επιφέρουν μείωση του βιοτικού επιπέδου των δημόσιων υπαλλήλων έως και 45% μέχρι το τέλος του 2015. Και προβλέπουν τα εξής:
1. Περισσότεροι από 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δίνουν καθημερινές... εξετάσεις, καθώς θα καταργηθεί η αυτόματη εξέλιξή τους στα μισθολογικά κλιμάκια ανά διετία. Συγκεκριμένα θα καθιερωθεί σύστημα αξιολόγησής τους από τους προϊσταμένους τους, προκειμένου να μπορέσουν να αλλάξουν κλιμάκιο και να πάρουν τη σχετική αύξηση που αυτό συνεπάγεται.
 2. Περιορίζεται ο αριθμός των μισθολογικών κλιμακίων από 18 που είναι σήμερα σε έξι ή επτά, ενώ εξετάζεται να καθιερωθούν και διαφορετικοί ρυθμοί εξέλιξης ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία των υπαλλήλων (ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ).
3. Προβλέπεται η αναβολή απόδοσης του ποσού ωρίμανσης, η οποία θα πραγματοποιείται στο εξής ανά 4 χρόνια (αντί για δύο που ισχύει σήμερα) και έπειτα από αξιολόγηση.
4. Το κίνητρο απόδοσης που δίδεται σήμερα σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ το μήνα θα περιοριστεί στα 28 έως και 50 ευρώ το μήνα.
5. Το οικογενειακό επίδομα θα μειωθεί, σε 10% το επίδομα γάμου και 5% για κάθε παιδί. Αναμένεται η μείωση να είναι από 10% έως και 40% για κάθε υπάλληλο ανάλογα με τη θέση στην οποία υπηρετεί και το συγκεκριμένο μισθολόγιο με το οποίο αμείβεται.
6. Προβλέπεται -από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα- η επιβολή για πρώτη φορά εισφοράς υπέρ της ανεργίας στο δημόσιο τομέα. Η εισφορά ορίζεται στο 3% και αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ μόνο για το τρέχον έτος από τη μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου. Το συνολικό κέρδος για τον προϋπολογισμό που θα προκύψει από τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης υπολογίζεται σε 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
54 επιδόματα...
Στο μεταξύ η πρόσφατη μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο έδειξε ότι οι υψηλότερες αποδοχές -από πλευράς τακτικών προβλεπόμενων αμοιβών, δηλαδή βασικός μισθός, κίνητρο απόδοσης και επιδόματα- καταβάλλονται στους υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών και ακολουθούν οι συνάδελφοί τους στα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμοιβή ενός νεοδιόριστου στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται γύρω στο 40% πάνω από το μέσο όρο των υπουργείων και για έναν με 33 χρόνια υπηρεσίας στο 55% - 64% πάνω από το μέσο όρο. Στα άλλα δύο υπουργεία, δηλαδή στο Εσωτερικών και στο Δικαιοσύνης, οι αμοιβές υπερβαίνουν το 8% - 12% και 7% - 14% αντίστοιχα από την κατηγορία ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) μέχρι την κατηγορία ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) για τους νεοδιορισμένους. Οι χαμηλότερες αμοιβές, σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία, δίδονται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το πολιτικό προσωπικό κατά 20%, στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κατά 15% και στο υπουργείο Παιδείας κατά 19% χαμηλότερα από το μέσο όρο.
Η μελέτη επιβεβαιώνει το πλήθος των επιδομάτων που χαρακτηρίζουν το σημερινό μισθολόγιο (φτάνουν τα 32 στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας) αλλά και τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα. Συγκεκριμένα καταγράφονται -και σήμερα... κινδυνεύουν με κατάργηση- 54 διαφορετικά επιδόματα, που κυμαίνονται από 35 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και το ποσό των 1.750 ευρώ, καθώς και 15 ειδικά μισθολόγια. Τα επιδόματα μέσα στο ίδιο υπουργείο εξαρτώνται από το επίπεδο της εκπαίδευσης του υπαλλήλου αλλά και από το μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο ανήκει με βάση την προϋπηρεσία του. Και πολλές φορές είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα επιδόματα που καταβάλλονται σε άλλο υπουργείο, ενώ υπάρχουν επιδόματα που χορηγούνται μόνο σε συγκεκριμένα υπουργεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 17 έτη υπηρεσίας αμείβεται με 2.861 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών, έναντι 1.587 ευρώ που είναι αποδοχές πολιτικού υπαλλήλου με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο τελευταίος μάλιστα παίρνει περίπου τα ίδια με το νεοδιόριστο... κλητήρα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (δηλαδή του κατόχου απλώς απολυτηρίου Δημοτικού) του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος έχει μισθό 1.577 ευρώ. Οι διαφορές μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα σε διαφορετικά υπουργεία φτάνουν τα 667 ευρώ στους νεοδιόριστους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και στα 1.616 ευρώ στους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 33 έτη υπηρεσίας.
Πάντως, η ΑΔΕΔΥ έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να οδηγεί σε «νομιμοποίηση» των ήδη υφιστάμενων περικοπών στο Δημόσιο και σε νέες μειώσεις των ήδη χαμηλών αποδοχών. Μία τέτοια εξέλιξη, κατά την ΑΔΕΔΥ, θα οδηγήσει σε ακόμη δυσμενέστερη εισοδηματική θέση τους εργαζομένους στο Δημόσιο, οι οποίοι ήδη μετρούν απώλειες που ήδη φτάνουν έως και το 25%. Η ΑΔΕΔΥ παρατηρεί ότι παρά τη σκόπιμη συντήρηση σεναρίων περί «παχυλών μισθών», το μηνιαίο εισόδημα του 80% των μισθωτών του δημόσιου τομέα βρίσκεται ανάμεσα στα 1.000 και 1.500 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων διαρκώς μειώνεται εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης, των αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας αλλά και των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς κ.α. Σύμφωνα δε με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Σάββα Ρομπόλη, η επιβολή των μέτρων θα επιφέρει στους δημόσιους υπαλλήλους επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου την περίοδο 2010-2015 κατά 40% έως 45%.
Κάτω το εφάπαξ...
Οσον αφορά την εφάπαξ αποζημίωση, η περικοπή θα είναι της τάξης του 10% - 15% και σχεδιάζεται να επιβληθεί από την 1.1.2012 μαζί με την επιβολή πρόσθετης εισφοράς ύψους 1% σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους (από το 4% που ισχύει). Εισφορά υπέρ του ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) ύψους 2% σχεδιάζεται να επιβληθεί και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που παίρνουν συντάξεις άνω των 700 ευρώ. Η κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι τραγική, ενώ εκκρεμούν σήμερα 40.000 αιτήσεις για καταβολή του εφάπαξ. Σύμφωνα δε με την ΑΔΕΔΥ, «η κυβέρνηση σχεδιάζει να προβεί σε μια άνευ προηγουμένου κλοπή και στο εφάπαξ. Σχεδιάζει να περικόψει το εφάπαξ σχεδόν στο μισό, δηλαδή μέχρι και 20.000 ευρω». Πρόκειται, σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, «για μια απροκάλυπτη ληστεία χρημάτων που ανήκουν αποκλειστικά στους εργαζομένους, αφού μόνον αυτοί και όχι το κράτος, ανελλιπώς εισφέρουν στο ταμείο που δίνει το εφάπαξ. Το κράτος αυτό που μόνο έκανε και κάνει είναι με τις διορισμένες διοικήσεις του ταμείου να διαχειρίζεται και να κατακρεουργεί τα αποθεματικά του ταμείου, για να υπηρετεί τις εκάστοτε κυβερνητικές σκοπιμότητες και πολιτικές».
...και οι επικουρικές
Μειώσεις όμως έρχονται και στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται από το ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Δημοσίων Υπαλλήλων), καθώς θα επιβληθεί ειδική εισφορά για ποσά άνω των 300 ευρώ. Η εισφορά αυτή θα κυμαίνεται από 3% έως 10% και θα κλιμακώνεται ανά 50 ευρώ. Δηλαδή θα διαμορφώνεται στο 3% για επικουρικές συντάξεις από 300 έως 350 ευρώ, στο 4% για ποσά από 350 έως 400 ευρώ και ούτω καθεξής. Σημειώνεται ότι προς το παρόν το ΤΕΑΔΥ δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αλλά ο χρόνος απονομής της σύνταξης ξεπερνά τα τρία έτη.
 
 
Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου