Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Εχουν κρυφό σχέδιο σε περίπτωση που δεν περάσει το μεσοπρόθεσμο; «Plan B» της Ε.Ε. για την Ελλάδα;

Την ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίπτωση που τελικώς η Ελληνική Βουλή απορρίψει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters!

Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου οι Ευρωπαίοι εδώ και εβδομάδες έχουν επεξεργαστεί ένα “σχέδιο έκτακτης ανάγκης” για την περίπτωση που το Μεσοπρόθεσμο δεν “περάσει” με στόχο να διασφαλίσουν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα την οποία δεν θα λάβει από την προγραμματισμένη επόμενη δόση του υφιστάμενου δανείου που θα “μπλοκαριστεί” πρώτα από το ΔΝΤ και μετά και από την ΕΕ.


Περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα “ανοίξει” μια παράλληλη γραμμή ρευστότητας δεν έχουν δοθεί, το σίγουρο όμως είναι πως η ιδέα ενός “ενδιάμεσου δανείου” (bridge loan) από την ΕΕ, παρόμοιου με αυτό που ενεκρίθη για την Πορτογαλία στο μεσοδιάστημα της παραίτησης Σόκρατες έως τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, έπεσε στο τραπέζι αλλά μάλλον δεν προκρίθηκε ως λύση.


Έτσι, αυτό που φαίνεται πως θα ενεργοποιηθεί είναι ένα νέο, προσωρινό, δάνειο, από «τρίτο παράγοντα», πιθανότατα από διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.


Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται λίγες μόνον ... ώρες μετά την δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο πως “δεν υπάρχει Plan B” για την Ελλάδα. Μόνο που όπως φαίνεται το ενδεχόμενο μετάστασης της κρίσης, σε περίπτωση “άτακτης” χρεοκοπίας της Ελλάδας, και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπεριφέρειας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τους Ευρωπαίους να βρεθεί μια λύση, να “αγορασθεί” χρόνος για να μην προκληθεί τσουνάμι στην οικονομία και στο ευρώ ...

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου